Gran Torino

Jaar: 2008
Land: Verenigde Staten van Amerika/Duitsland
Regie: Clint Eastwood
Score: ★★★½☆
 

Waar ik de tachtigjarige regisseur Robin Hardy onlangs nog naar het bejaardentehuis verwenste, is de even fossiele Clint Eastwood niet kapot te krijgen. Niet alleen heeft hij lering getrokken uit eerdere miskleunen op de regisseursstoel; hij weigert bovendien te accepteren dat hoogbejaarde opa’s geen geloofwaardige actiehelden zouden zijn. In Gran Torino komt hij er tot op zekere hoogte nog mee weg ook.

Tot op zekere hoogte, want niet alleen eindigt de door Eastwood gespeelde Walt Kowalski doorzeefd door kogels op een betonnen tuinpaadje in een vervallen Hmongbuurt (op zo’n moment is het geloof ik gangbaar voor spoilers te waarschuwen), Gran Torino is ook nogal voorspelbaar. Zonder de venijnige retoriek van de korzelige Kowalski zou je dan gauw met een draak van een film van doen hebben gehad. Nu is het bij vlagen zelfs inspirerend te noemen.

Dan doel ik uiteraard niet op het über-Amerikaanse machismo dat Eastwood schaamteloos etaleert, maar op de verbale bitch slaps over en weer tussen de vele chagrijnige, grijze knarren die de film telt. Met sloeries van kleindochters, hun gazon verwaarlozende buitenlanders als buren en blanken die negers imiteren is de lol er voor oorlogsveteraan Kowalski wel af in het kleurrijke Detroit. En dan loopt er ook nog een jong knaapje rond dat meent zomaar oude mannen lastig te mogen vallen omdat hij toevallig priester is.

 

Dat laatste hoort inderdaad andersom, maar dat het het vers uit het seminarie gekomen manneke lukt Kowalski een biecht te ontfutselen staat op voorhand vast. Dat Kowalski met zijn Koreatrauma beste maatjes wordt met de Aziaten zien we ook van mijlenver aankomen. Zeker als we horen dat de Hmong nog tegen de communisten hebben gevochten in Laos en Vietnam. Nondeju, ze kunnen zelfs tegen koud weer – het zijn net Amerikanen in een geel jasje!

Wanneer buurjongen Tao er bijna met Kowalski’s auto vandoor gaat (inderdaad, een Ford Gran Torino, en daarvan doen sommige modellen niet veel onder voor de Opel Manta), krijgt hij de kwajongen een week te leen zodat die zijn naam kan zuiveren. Tijd om een man van hem te maken, want met al die bendes op straat is Detroit alleen geschikt voor de allersterksten. Zoals Clint Eastwood uiteraard, want die heeft behalve een grote mond ook een groot geweer.

Pembalasan ratu pantai selatan
Sound of Noise

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*