Gravity

Jaar: 2013
Land: Verenigde Staten van Amerika/Verenigd Koninkrijk
Regie: Alfonso Cuarón
Score: ★★½☆☆
 

Film van het jaar bij Schokkend Nieuws, een Oscar hier en een Oscar daar, overstelpt met prijzen en complimenten. Dus dan weet de kritische filmliefhebber wel hoe laat het is. Dat Robert de film volgens zijn vrouw nu voor de tweede keer zat te kijken maar er zich weinig van herinnerde bood ook weinig hoop op een goede afloop. Of een slechte in dit geval, want Gravity is behoorlijk mainstream Hollywoodgeweld.

Met George Clooney en Sandra Bullock in de hoofdrollen had ik weinig zin om me aan dit opgehemelde science fiction spektakel te wagen. Daar ik me ervan bewust ben vooraf soms al een bepaalde mening te hebben, is het soms goed eens iets anders uit te proberen. Dit was niet één van die keren. Er is een reden dat de enige op deze website terug te vinden films waarin meneer Clooney meedoet South Park: Bigger, Longer & Uncut en The Fantastic Mr. Fox zijn.

Clooney en Bullock zijn astronauten die monter aan een space shuttle sleutelen wanneer die verdomde Russen weer eens roet in het eten gooien. Roet mag in dezen als ‘stukjes ontplofte satteliet’ gelezen worden. Het eten is dan precies de baan om de aarde waarin zowel de space shuttle, het International Space Station en het Chinese Tiangong zich bevinden.

 

Gravity is dan ook geen sf-film over eenzame afzondering of schietende marsmannetjes. Dit is een actiefilm waarin de brokstukken door het luchtledige vliegen en miljardenstructuren aan diggelen slaan. Een film die 200 keer zo veel kostte als de film die we vorige week zagen – maar wel een stuk minder origineel. Eén om je op het puntje van je stoel te laten zitten en waarbij nadenken niet verplicht is.

Zodra de eerste restjes satelliet Clooney en Bullock om de oren scheren is het hommeles. Bullock bewijst dat de ruimte een uitstekende plek is om hoogtevrees, agorafobie en claustrofobie te ontwikkelen. Met de shuttle onbruikbaar, zuurstofreserves gevaarlijk laag en ruimteafval op de loer lijkt terugkeer naar de aarde een hopeloze onderneming. Maar ja, zoals gezegd biedt Gravity weinig hoop op een slechte afloop.

Frankenstein’s Army
A Field in England

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*