Haeckel’s Tale

Jaar: 2006
Land: Canada/Verenigde Staten van Amerika
Regie: John McNaughton
Score: ★★★½☆
 

Een duur dagje Groningen had als gevolg dat de Masters of Horror serie thans compleet op een van de antieke eikenhouten balken in ons huisje prijkt. De gedachte dat ik nog enkele ongeziene horrorfilms thuis heb liggen weerhoudt me er slechts met moeite van meer smerige DVD’s aan te schaffen – zeker daar de consumptie van de Masters met hun korte speelduur gezwind plaatsvindt.

Haeckel’s Tale lijkt na aanschouwen van de hoes ook over consumptie te gaan. Dat de film in eerste instantie door zombiekoning George A. Romero gefilmd zou worden doet eveneens een avontuur vermoeden waarin mensendarmen rijkelijk op het menu zullen staan. Wat een verrassing dat een voor televisie gemaakte film meer in het straatje van Buttgereit dan van Romero past!

Buttgereit maakte het met zijn NEKRomantik en NEKRomantik 2 een stuk bonter dan John McNaughton in Haeckel’s Tale, maar films over necrofilie zijn verdomd dun gezaaid. Een iets smaakvollere variant op het thema is Dellamorte Dellamore, maar zelfs in een genre waar martelingen en verkrachtingen niet bruut genoeg kunnen zijn is necrofilie nog iets van een taboe.

 

Het verhaal speelt in een Amerika waar het paard nog het belangrijkste vervoersmiddel is. De wetenschap is hard op weg god overbodig te maken; verhalen over experimenten om de doden tot leven te wekken bereiken vanuit Europa de overkant van de oceaan. Ernst Haeckel maakt zich niet geliefd bij zijn professor en zijn ethisch dubieus onderzoek blijft vruchteloos.

Tot hij op een dag necromancer Montesquino ontmoet. Een charlatan, volgens de wetenschapper, maar een ondode hond lijkt anders te bewijzen. Wat je met een ondode hond moet? Geen idee, maar een jonge vrouw bij wie Ernst later de nacht doorbrengt weet donders goed wat je met een ondode echtgenoot kunt. Zo blijkt maar weer dat zombies voor meer dingen kunnen worden ingezet dan enkel maar het uiteenscheuren van verbijsterde slachtoffers.

The Fair-Haired Child
O Homem do Ano

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*