Hansel & Gretel: Witch Hunters

Jaar: 2013
Land: Duitsland/Verenigde Staten van Amerika
Regie: Tommy Wirkola
Score: ★★★★☆
 

Het B Movie, Underground & Trash Filmfestival lag alweer ver in het verleden en dus mocht er wel weer eens een kwaliteitsfilm gekeken worden. Met nog een film of zestig op de to-do-lijst is kiezen zelden gemakkelijk, maar het strakke corset van een wel erg foxy Grietje maakte de keuze unaniem. Het werd Hansel & Gretel: Witch Hunters van de Fin Tommy Wirkola, die na Død snø gelukkig nog altijd niet genoeg heeft van foute Duitsers. Of machinegeweren.

In Hansel & Gretel: Witch Hunters zijn het geen nazi zombies die onschuldige omstanders het leven zuur maken, maar een Duitse hardliner met snor die onze appetijtelijk geklede heksenjagers het leven zuur maakt. En dan zijn er natuurlijk nog de kinderverslindende heksen, waarvoor naast Famke Janssen de plaatselijke black metalband gecast lijkt te zijn. Het was lastig om een kant te kiezen, maar een strakke leren broek wint haast altijd.

Op de fijne Duitse, middeleeuwse setting na leek Hansel & Gretel: Witch Hunters niet echt op ons geliefde sprookje. Het scheelt weinig of Grietje wordt na een flinke afranseling verkracht in het bos, er worden kinderen geofferd en als ze in de Efteling heksen zouden etaleren die maar half zo akelig waren als hier zouden daar heel wat boze ouders een mening over hebben. Het snoephuisje daarentegen was erg literatuurgetrouw.

 

Ja, dat was me wat, toen met die heks bij dat snoephuisje. Hans en Grietje zijn inmiddels groot geworden en zijn niet gestopt met die ene heks in de oven duwen. Al meer dan 600 hebben ze er onthoofd, in mootjes gehakt en verbrand. Een lastig te geloven aantal als we zien hoe taai en geenszins geneigd zich te laten onthoofden, in mootjes te laten hakken of te ontbranden de gemiddelde heks is. Heksenjagen is leuk, maar toch vooral hard werken.

Zeker wanneer opperheks Muriel het tegenoffensief inzet. Muriel weet namelijk iets over Hans en Grietje dat Hans en Grietje niet weten. Voor de kijker is het allemaal niet zo lastig te raden – al is Wybren, Robert en mij nog niet helemaal duidelijk van wie wij nu zes euro krijgen aangezien wij er alledrie twee euro op inzetten dat Muriel uiteindelijk in de oven zou belanden – maar de voorspelbaarheid van het geheel doet weinig af aan de kijkpret. Het is hoog tijd voor een middeleeuws feestje. Kledingtip voor de vrouwelijke gasten: een strak corset.

Until the Light Takes Us
Adam Chaplin

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*