Harold’s Going Stiff

Jaar: 2011
Land: Verenigd Koninkrijk
Regie: Keith Wright
Score: ★★★½☆
 

Degenen die hopen dat het hier om een stoute film gaat moet ik helaas teleurstellen: Harold’s Going Stiff is geen harde porno. Het is zelfs geen harde zombiefilm. Die Harold die zo stijf wordt is namelijk een oude man die lijdt aan ORD – Onset Rigor Disease – en Harold’s Going Stiff mag daarmee getypeerd worden als sociaal betrokken zombiedrama.

Ik heb groot respect voor de durfals die na het zien van alle 1658 ooit gemaakte zombiefilms zelfverzekerd opspringen en beweren dat ze nog iets zinnigs, iets nieuws toe te voegen hebben aan het subgenre. Zombies met blote borsten, een zombie als huisdier en zombies in spelshowsetting – hoe simpel en ongeloofwaardig het uitgangspunt ook is, het is altijd leuk met die ondoden.

Maar niet in Harold’s Going Stiff. Mannen die ORD krijgen (en het zijn uitsluitend mannen) zien in snel tempo hun spieren verstijven. Een broek aantrekken of kopje thee inschenken zonder de hulp van liefhebbende naasten is er dan niet meer bij. In de tweede fase treedt geheugenverlies op. Vertwijfeld staat Harold voor het raam, zich afvragend of hij de hele dag thuis is geweest en wat hij precies gedaan heeft.

 

Zombies als door een spierziekte en Alzheimer getroffen, hulpeloze slachtoffers. Dat maakt de burgerwacht van met knuppels bewapende dikzakken schrijnend. “If it walks like a zombie and talks like a zombie…”, is voor de op geweld beluste kerels met bouwvakkersdecolletee reden genoeg om erop los te meppen. Voor de gezinsleden die hun echtgenoot of vader af zien takelen veel minder.

De derde fase is agressief gedrag. En die derde fase is onafwendbaar. Harold weet wat hem te wachten staat, en de vrouw die van hem houdt weet het ook. Wat rest is afscheid nemen. En al is Harold’s Going Stiff overduidelijk uit op het wegpinken van een traantje en wordt het allemaal tamelijk cheesy; regisseur Keith Wright verdient niets dan lof voor het toevoegen van een nieuwe, verfrissende wending aan een behoorlijk uitgekauwd thema.

Extraterrestre
Cosmopolis

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*