Henry 2: Mask of Sanity

Jaar: 1998
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Chuck Parello
Score: ★½☆☆☆
 

Henry 2: Mask of Sanity stond al twee jaar in het plastic in de kast, maar daar had ik de videoband best wat langer in mogen laten zitten. Waar Henry: Portrait of a Serial Killer een prominente plaats verdient tussen flauwere titels uit het seriemoordenaarssubgenre als Dahmer en Ed Gein, is het tweede deel volkomen overbodig.

De oorspronkelijke Henry (Michael Rooker) is na het succesvolle eerste deel vervangen door Neil Giutoli. Ik produceer drollen die in staat zijn meer expressie te tonen. En waar de niet bijster intelligente seriemoordenaar – zich onbewust van de ethische bezwaren die aan zijn handelen kleefden – de lijken eerst nog opstapelde, verdrijft hij in Henry 2: Mask of Sanity de tijd op een heel andere manier. Erg lang lijkt de film een speciaal voor RTL4 gefilmd drama te zijn over hoe een dakloze zijn dagelijkse boterham moet verdienen met het schoonspuiten van dixi-toiletten.

Henry Lee Lucas, op wie de Henry-films zijn gebaseerd, claimt meer dan zeshonderd mensen te hebben vermoord. Gelet op zijn naïeve wereldbeeld en neiging tot fantaseren wordt deze bewering door de Amerikaanse justitie in twijfel getrokken. Dat het een ziek ventje was, daar zijn ze het wel over eens – misschien dat één van Henry’s hobbies, necrofilie, hier wat mee te maken heeft. Merkwaardig dat de eveneens Amerikaanse grindcoreband Macabre nog geen cd aan hem heeft gewijd. Via Macabre heb ik al heel wat seriemoordenaars bij naam leren kennen om zodoende bij menig affreus horrorwerkje uit te komen. Maar dit terzijde.

Was Henry: Portrait of a Serial Killer haast een documentaire die een waarheidsgetrouw beeld schetste; deel 2 haalt geen moment dit hoge niveau en plakt ongeïnspireerd wat moorden en branden aaneen om de schamele 83 minuten vol te maken. Na deel 1 gaf de Amerikaanse filmcensuur met de handen in het haar te kennen niet te weten waar ze moesten beginnen met het verwijderen van gewelddadige scènes. Dezelfde censoren zullen het wel met me eens zijn dat Henry 2: Mask of Sanity best wat meer pit had kunnen gebruiken.

C'era una volta il west
Kondom des Grauens

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*