High-Rise

Jaar: 2015
Land: Verenigd Koninkrijk/België
Regie: Ben Wheatley
Score: ★★★☆☆

hiri1“Alright. Which of you bastards is going to fuck me up the arse?” Wijn wordt rechtstreeks uit de fles gedronken, er brandt vuur in het penthouse en er loopt een paard rond. En, oh ja, het is nogal een orgie bovenin de enorme torenflat waarin alles compleet uit de hand loopt. De Britse upper class weet hoe ze een feestje moeten bouwen.

Welkom in High-Rise, de verfilming van een dystopische cultklassieker van J.G. Ballard. Een verfilming bovendien door één van mijn nieuwe helden, regisseur Ben Wheatley. Van Kill List, Sightseers en A Field in England kon ik geen genoeg krijgen. Laat maar komen dus, alle seks en excessief geweld.

Om te beginnen: beide zijn prachtig in beeld gebracht – wie Wheatley kent had ook niet anders verwacht. Keer op keer verlekkert de regisseur zich aan de dreigende wolkenkrabber van veertig verdiepingen, welke haast als een levend wezen boven de uitgestrekte betonvlakte vol auto’s uit de jaren ‘70 uittorent. De shots van het gebouw zijn niet de enige virtuose stijloefening: of het nu lynchpartijen of kinderfeestjes zijn, bij Wheatley kun je niet anders dan vol bewondering toekijken.

hiri2De dialogen zijn ook prachtig. Dan doel ik niet op het selecte gezelschap dat bovenin de wolkenkrabber woont en klaagt dat het gepeupel onderin het altijd alleen over geld heeft, of de minder gegoede bewoners later tegen elkaar uit wil spelen: “Let’s Balkanise the floor!” Nee, interessant zijn vooral de van de wereld vervreemde personages die ons vocabulaire proberen te vergroten met onnavolgbare zinsnedes.

Langzaam maar zeker vervreemdt namelijk iedereen van de wereld buiten de High-Rise. Waarom zou je de deur immers uitgaan, wanneer er in het gebouw een supermarkt, een fitnessruimte en een zwembad aanwezig zijn? Strikt gescheiden leven de lower, middle en upper class hun levens. Hoe Brits. En zo vergaat het eigenlijk ook de film: een coherent geheel wil het maar niet worden, hoe boeiend elke afzonderlijke laag ook mag zijn.

Mörk Gryning - Tusen år har gått...
Class of 1984

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*