Hot Fuzz

Jaar: 2007
Land: Verenigd Koninkrijk
Regie: Edgar Wright
Score: ★★★★☆
 

Als ik een romantische zombiehit als Shaun of the Dead op mijn naam had staan zou ik er verdomd trots op zijn. Dat zou iedereen best mogen weten, tot het gênant zou worden en daar zou ik niet stoppen, waarschijnlijk. Maar Edgar Wright en Simon Pegg zijn verrassend bescheiden. Nou ja, eigenlijk niet. Er is gewoon iets waar ze nog veel trotser op zijn. “From the guys who watched EVERY action movie ever made”, kopt de trailer. Dat ze tevens verantwoordelijk zijn voor het geniale Shaun of the Dead is voor deze film bijzaak.

Hot Fuzz is iets minder doldwaas dan de zombieklucht. Iets minder. Het lijkt zelfs een hele tijd vrij normaal (mild amusant) wat er allemaal gebeurt. Een politiefilm die wel niet helemaal serieus is, maar waar toch duidelijk mensen hun best op hebben gedaan. Na lang voor een detective in Engelse stijl te hebben doorgegaan, krijgt het verhaal een duistere wending om in een thrillersfeer te belanden.

Echt mooi wordt het pas in de ontknoping van de film, wanneer Hot Fuzz ontspoort in een orgie van geweld, explosies en keiharde actie waar de Amerikanen nog een puntje aan kunnen zuigen. Een finale die de film een welverdiend bonuspunt oplevert. Priesters worden in de voet geschoten, oude vrouwtjes in het gezicht geschopt en er blijft geen steen op de andere in het ooit zo rustige Sandford.

 

Hela, het ooit zo rustige Sandford? Waarom speelt een snoeiharde actiefilm niet in Londen, of tenminste in een andere stad waar veel tuig woont? Omdat het grootste tuig op het platteland woont, natuurlijk! Daar is het wapenbezit hoger, worden buitenstaanders vol argwaan bekeken en hebben de dorpelingen de neiging hun (smerige) zaakjes zonder hulp van buitenaf op te lossen. En agent Nicholas Angel (Pegg) is zo goed in zijn vak dat hij erheen wordt gepromoveerd.

Drie keer raden wie er ook in Sandford werkt. Danny Buttermann (Nick Frost – bekend uit Shaun of the Dead) is zowel een dronken arrestant van Angel als diens partner. Dat wordt trakteren, volgens de strafnormen in de provincie. Samen proberen ze te achterhalen waarom Sandford volgens de misdaadcijfers het veiligste dorp van het land is, terwijl er opzienbarend veel ongelukken gebeuren. Ongelukken die ranzigere beelden opleveren dan we in de gemiddelde horrorfilm te zien krijgen. En maar blijven beweren dat het géén ongelukken zijn. Stadse betweter.

The Meaning of Life
Eaten Alive

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*