Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Jaar: 2013
Land: Zweden/Rusland/Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/Spanje
Regie: Felix Herngren
Score: ★★½☆☆

hyom1Nog meer Scandinavische humor in Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (The Hundred Year-Old Man Who Climbed Out of the Window and Disappeared), nu meer in de strekking van Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain: ha ha ha wat grappig hoe het ene onwaarschijnlijke voorval leidt tot de volgende krasse situatie. Hoe verzin je het! Feelgood vermaak waarin de eveneens krasse knar Allan voorkomt dat de kijker al te veel na moet denken.

Allan wordt, net als mijn opa dit jaar, 100 en ook hij heeft er niet veel zin in. Liever knijpt hij ervantussen, maar met niet meer dan een paar muntjes op zak komt hij niet verder dan de bus naar het volgende dorp. Tijd genoeg voor Allan om een neonazi een koffer met 50 miljoen Zweedse kronen afhandig te maken.

Spectaculair? Nonsens! In jouw leven misschien, maar Allan heeft wel meer meegemaakt. De escalerende verwikkelingen tussen Allan en diens groeiende legertje handlangers aan de ene kant en een steeds wanhopigere bende bikers aan de andere kant worden rijk gelardeerd met flashbacks uit Allans jongere dagen. Dat is in het begin vermakelijk, maar gaat snel vervelen. Nog meer dictators, explosies en misverstanden? Saai!

hyom2Dan liever inzoomen op hoe de honderdjarige denkt weg te komen met meervoudige doodslag, terwijl de karikaturale politie hem op de hielen zit. Wat trouwens ook geldt voor de niet minder karikaturale bad guys. Maar ook dat verhaal duurt, ondanks de frontale aanrijdingen en in olifantenpoep uitglijdende boeven, op een gegeven moment te lang.

Ere wie ere toekomt: de Zweden zijn er met de verfilming van Jonas Jonassons verhaal in geslaagd een soort van Hollywoodfilm te maken die er puik uitziet: er zit vaart in en op de special effects is weinig aan te merken. Geen wonder dat het vervolg inmiddels al uit is in de vorm van Hundraettåringen som smet från notan och försvann (The 101-Year Old Man Who Skipped Out on the Bill and Disappeared). Vermoedelijk opnieuw 108 minuten zonder diepgang, waarin Allan op zoek gaat naar een Russisch frisdrankrecept.

The Brothers Grimsby
Mænd & høns

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*