Hwal

Jaar: 2005
Land: Zuid-Korea/Japan
Regie: Ki-Duk Kim
Score: ★★★★☆
 

Midden op zee, geen spoor van een kustlijn aan de horizon, woont een oude man op een boot. Zijn hobbies? Muziek maken op een boog en vreemde dingen doen met een jong meisje. Nee, ik heb geen twijfelachtige filmpjes gedownload van sites die eigenlijk verboden zouden moeten worden. Hwal (The Bow) is gewoon een aparte film.

Voor Kims doen valt dat dan overigens wel weer mee. Ook Seom (The Isle) en Bin-Jip (3-Iron) waren van die romantische drama’s waarin de vrouwen niet bar veel te vertellen hadden. Kleine meisjes hebben dat evenmin, en als het aan de oude man op de boot ligt kan de dag dat ze oud genoeg wordt om in het, haha, huwelijksbootje te stappen, niet snel genoeg komen.

Persoonlijk ben ik niet zo verknocht aan de zee en op zestienjarige meisjes ben ik ook alweer een hele tijd uitgekeken. De oude man (geen enkel karakter krijgt een naam in Hwal) daarentegen vindt vreemde dingen doen met jonge meisjes wel leuk, maar ook hem gaat het met pijl en boog op haar schieten op den duur vervelen. Tijd voor wat anders dus, al is het meisje daar nog helemaal niet aan toe. We zijn tenslotte niet in Nederland.

 

Vissers die graag eens een hengeltje uit mogen werpen vanaf de boot van de oude man denken er ook het hunne van. Kleine meisjes, daar houden ze allemaal van, maar een oude man (dat wil zeggen ouder dan ze zelf zijn) die achter haar aan zit, dat kan echt niet. Tijd om haar te redden. Of ze zelf gered wil worden zien we dan later wel weer, want zoals gezegd heeft het vrouwvolk in de films van Kim weinig in de pap te brokkelen.

Net als Seom en Bin-Jip is Hwal een bijzonder trage, sfeervolle film. De beruchte vishaakjes blijven ons gelukkig grotendeels bespaard, maar aan situaties die de kijker een ongemakkelijk gevoel bezorgen is wederom geen gebrek. Schijnbaar heeft Kim nog meer pijlen op zijn boog, maar de hoeveelheid romantisch drama die ik kan verdragen is snel bereikt. Wie wel zweert bij dit soort films moet me maar eens vertellen of het ook voltreffers zijn.

The Dark Crystal
Hero Tomorrow

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*