I Hired a Contract Killer

Jaar: 1990
Land: Finland/Verenigd Koninkrijk/Duitsland/Zweden/Frankrijk
Regie: Aki Kaurismäki
Score: ★★★☆☆
 

Al valt er wat voor te zeggen I Hired a Contract Killer te rubriceren als komedie, verwacht hier vooral geen lichtzinnige frivoliteit – dit is tenslotte een film van Aki Kaurismäki. Ik was dus voorbereid op zwartgalligheid, maar kon een lichte teleurstelling nauwelijks verbergen. En dat niet vanwege de fletse karakters en algehele deprimerende sfeer.

Plaats van handeling is namelijk niet het zo aan Kaurismäki toevertrouwde Finland met zijn welig tierende zelfmoordcultuur, maar het grauwe grootsteedse Verenigd Koninkrijk. Engelse loonslaven in plaats van aan koffie en wodka verslaafde Finnen. En iets minder rock ‘n’ roll dan had gekund.

Ondanks andere locatie en taal is de sfeer nagenoeg identiek aan zoveel andere films van Kaurismäki. Na vijftien jaar trouwe kantoordienst verliest Henri Boulanger zijn vreselijke baan – na een reorganisatie wordt buitenlanders als eerst de deur gewezen. De enige uitweg die Henri ziet is, heel Fins, zelfmoord.

 

Je bent een loser of je bent het niet. Twee onsuccesvolle pogingen later zoekt Henri hulp van buitenaf. Een huurmoordenaar blijkt snel gevonden en in een zeldzaam moment van bravoure daagt de Fransman de voltallige, ongure clientèle van een rokerig rovershol uit: “Where I’m from, we have places like this for breakfast!”

Duizend pond armer en een flinke whiskyroes rijker komt Henri de liefde van zijn leven tegen. Wat de twee in elkaar zien blijft in rooknevelen verborgen, maar feit is dat Henri zijn contract graag zou willen herzien. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Geluk is in de films van Kaurismäki slechts weinigen gegund en I Hired a Contract Killer vormt hierop geen uitzondering.

Lesbian Vampire Killers
Zombies! Zombies! Zombies!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*