Ich seh ich seh

Jaar: 2014
Land: Oostenrijk
Regie: Severin Fiala, Veronika Franz
Score: ★★★★½

isis2Ah, Oostenrijk! Vriendelijk Alpenland met goedgeluimde, verwelkomende inwoners. Geen kelder waar je niet binnen mag komen. Bij wijze van spreken dan. In Ich seh ich seh (Goodnight Mommy) vinden we geen Hitlerportretten of seksslavinnen, maar een jaarvoorraad pepperonipeperpizza’s in het souterrain. Ook eng.

Hoe eng de Oostenrijkers ook mogen zijn, ze moeten het toch vaker van reality hebben dan van degelijke horrorfilms. Debutantenduo Fiala en Franz veegt direct de keldervloer aan met deze traditie en komt met een mysterieus en afschuwwekkend familiedrama. Iets klopt er niet, bij die adorabele tweeling in de verlaten villa aan het meer.

Wanneer de moeder van Elias en Lukas terugkomt uit het ziekenhuis is ze veranderd. Hoe precies, daar kunnen de jongens hun vinger niet op leggen. Het verband gaat er na de plastische chirurgie immers niet af in het bijzijn van de knullen met hun bange vermoedens. Is het hun moeder eigenlijk wel, onder al die witte zwachtels?

isis1De jongens zijn ondernemend genoeg om op onderzoek uit te gaan. Dat wordt in de opening van Ich seh ich seh voldoende uit de doeken gedaan. Nachtelijke bezoekjes aan de angstaanjagende vrouw waaraan ze in hun afgelegen huis zijn overgeleverd, spionage en verdachte vondsten in, jawel, de kelder, volgen. Stukje bij pijnlijk beetje wordt de kijker duidelijk hoe de vork in de steel zit.

Dat de jongens volledig op elkaar zijn aangewezen wordt snel duidelijk in Ich seh ich seh. Op steun van volwassenen hoeven ze in ieder geval niet te rekenen. Noem het een generatiekloof, noem het de bak met kakkerlakken die Elias en Lukas als huisdieren houden, maar iets maakt dat de tweeling niet voor vol wordt aangezien.

Ah-ga-ssi
The Brothers Grimsby

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*