Ilsa, She Wolf of the SS

Jaar: 1975
Land: Verenigde Staten van Amerika/West-Duitsland
Regie: Don Edmonds
Score: ★½☆☆☆
 

Hoppakee, daar vliegen de decolletees weer door het beeld. In tegenstelling tot The Fearless Vampire Killers en tal van andere aanbevelenswaardige films was het dit keer een stuk minder makkelijk te behappen. Wellicht dat de geharde SM liefhebber Ilsa, She Wolf of the SS hoger in het vaandel heeft staan, maar ik had bij tijd en wijle wat lagers dan de uiteindelijke beoordeling in gedachten.

De extreem smerige exploitatiefilm begint met een heerlijk hypocriet standpunt van de producer, die wijselijk zijn echte naam van het scherm houdt. Het was volgens David F. Friedman (een zoektochtje op IMDB levert prachtige resultaten op) allemaal niet fraai wat de Duitsers in de oorlog presteerden. Hoewel Ilsa, She Wolf of the SS dankbaar gebruik maakt van deze dubieuze inspiratiebron hoopt Friedman dat de wereld dergelijke gruwelen nooit weer hoeft te beleven. Wie het met Friedman eens is kan diens film dan ook beter mijden.

De tweedehands speelfilmgids die ik met mijn verjaardag van Peer cadeau kreeg hield er een duidelijke mening op na: ‘Als succesformule hanteerden de makers seks – sadisme – SS. Een bedenkelijke gedachtengang. Vergeten.’ Met nul uit vier punten scoorde Ilsa, She Wolf of the SS tamelijk laag. Maar toen ik de Ilsa-films eerder deze week gewoon in een Nijmeegse winkel zag liggen dacht ik dat het allemaal best wel eens mee zou kunnen vallen.

 

Ik was in een vrolijke, optimistische bui. En ik had nog – deels – gelijk ook: de gruwelijke martelingen hadden stuk voor stuk grafischer in beeld gebracht kunnen worden. Wat een opluchting dat het niet gebeurd is. Zelfs met het gedeeltelijk in beeld brengen of suggereren van zweepslagen, toedienen van elektrische schokken, proefjes doen met extreme luchtdruk, het koken van levende vrouwen, het castreren van mannen, het inbrengen van brandende objecten in lichaamsopeningen, meelwormen (?) in open wonden sprenkelen en de wond vervolgens dichtnaaien, tal van andere medische experimenten en diverse martelingen waarvan ik niet eens een vaag idee had wat het nu precies voorstelde wist Ilsa, She Wolf of the SS voor elkaar te boksen dat de film in tal van landen verboden werd.

Bijzonder misselijkmakend kortom, en dan had ik nog niet eens verteld dat Ilsa zelf, die als kampleidster in meerdere soft-porno scènes haar talenten etaleert, reeds 43 jaar oud was toen de film werd opgenomen. De enige persoon in de hele film waar ik me enigszins mee kon identificeren was de man die namens de Duitsers het medische kamp vernietigt; de geniepigerd Richter. Sympathiek heerschap.

“It has been an evening not to be forgotten,” brult generaal Wolfgang Roehm tijdens het in smakeloosheid grossierende eindmaal. Daar ben ik het helemaal mee eens, maar Ilsa, Harem Keeper of the Oil Sheiks en Ilsa, Tigress of Siberia (in mijn speelfilmgids met twee uit vier beloond!) laat ik voor wat ze zijn.

Carnival of Souls
Dance of the Vampires

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*