Indiana Jones and the Temple of Doom

Jaar: 1984
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Steven Spielberg
Score: ★★½☆☆
 

India, land van viezigheid en kinderarbeid. En dat zijn niet zomaar lukrake associaties – zo denkt Indiana (nog zo’n leuke naam die Eva niet aan een van haar kinderen wil verbinden) Jones er ook over. En bijna drie decennia geleden was het ook zo, of keek er in ieder geval niemand raar van op.

Bijna drie decennia geleden was Indiana Jones and the Temple of Doom een ontzettend toffe film. Nu resteren slechts nostalgische herinneringen en de nog steeds vette titel. Het samenraapsel aan avontuurlijke clichés dat een jaar later door Spielberg nog eens dunnetjes werd overgedaan in The Goonies maakt vandaag de dag wat minder indruk op me.

Oorzaken: vervelend acteerwerk van wijsneus Short Round en ik-ben-een-vrouw-dus-ik-kan-niks Willie. Baarlijke nonsens als wilde achtbaanritjes in het duistere tempelcomplex, vliegen met een opblaasboot (doe dan een tank, zoals in The A-Team) en het gebruikelijke gegeven dat vijftig bad guys nog geen schuurdeur kunnen raken, terwijl Indiana Jones en het Britse leger een perfecte score halen. Om maar wat te noemen.

 

Na een akkefietje in Shanghai vlucht Indiana Jones met zijn irritante reismakkers en een stel kippen weg uit China. Een vluchtroute die netjes op de kaart wordt ingetekend, zoals het hoort in avonturenfilms. Zonder een centje pijn weet de beroemde archeoloog uit de besneeuwde toppen van het Himalaya af te dalen tot groen bebost India. Waarna de problemen beginnen: tuig heeft een mooie steen van de arme dorpsbewoners afgepakt. En, oh ja, hun kinderen ook.

Ja, de kinderen. De aanbidders van de zwarte god Kali laten de ontvoerde kinderen werken in hun steenmijnen, terwijl ze zelf de tijd verdoen met het toejuichen van mensenoffers. Wat vroeger spannend en griezelig was, ziet er nu duidelijk uit als iets dat aan de tijdgeest van de jaren ’80 in ontsproten. Een pretparkervaring later staat iedereen weer veilig buiten en kunnen de kinderen weer wat dichter bij huis aan het werk. Gelukkig waren de andere films van Indiana Jones wel echt goed. Toch?

Trossen los
The A-Team

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*