Italiensk for begyndere

Jaar: 2000
Land: Denemarken/Zweden
Regie: Lone Scherfig
Score: ★★☆☆☆
 

Het moest niet te gek worden. Na een overdosis aan indrukken, opgedaan tijdens deze Nationale Visrookdag in Havelte, zou een spectaculaire actiefilm vol explosies en achtervolgingen wat teveel van het goede zijn geweest. Het werd dus een traag, romantisch drama. Zwangere vrouwen moet je immers altijd hun zin geven.

Italiensk for begyndere (Italian for Beginners, voor degenen die nog niet aan de cursus ‘Deens voor beginners’ zijn toegekomen) is zo’n Scandinavisch geval dat volgens de regeltjes van Dogma 95 werd gefilmd. Net als met alle kunst gaat het er bij artsy fartsy films maar net om hoe goed je het weet te verkopen. Geen geld voor een fatsoenlijke cameraman? Geen geld voor degelijke achtergrondmuziek? Ja maar ho eens effe, dat is ook helemaal niet de bedoeling, want wij doen vrolijk aan dat geDogma mee! Ja ja.

Italiensk for begyndere is dus slecht gefilmd. Film een onvrijwillig bezoekje aan (schoon)familie met een camera van honderd euro en je hebt een vergelijkbaar resultaat. Alleen zouden jij en ik niet durven om het een film te noemen. Italiensk for begyndere doet amateuristisch aan – en dan is er niet eens sprake van een opzienbarend verhaal om dit door de vingers te zien.

 

Het verhaal kan nauwelijks onopzienbarender. Er is namelijk sprake van zes hoofdpersonages met een wisselende kennis van het Italiaans. Alle zes zijn vrijgezel. Aan het eind van de film hebben we drie stelletjes. Nou, van zo’n verhaal krijg ik geen harde plasser hoor. Zelfs de zwarte humor die Deense films vaak zo eigen is, ontbreekt in Italiensk for begyndere, maar die hoeft er officieel van de opstellers van Dogma ook niet in te zitten.

Jørgen Mortensen heeft geen hobby’s en werkt als receptionist in een hotel. Hij ontmoet invaldominee Andreas, die niet bepaald op een warm welkom hoeft te rekenen in het stadje. De door hem geleide begrafenissen worden in de war geschopt, maar brengen wel de zussen Olympia (onhandige bakster) en Karen (hoerige kapster) bij elkaar. Karen moet trouwens het haar van de opvliegende Halvfinn nog knippen, die als ober al zijn klanten uitscheldt als ze niet netjes met mes en vork eten of hun servet laten vallen. Echt goed opschieten met serveerster Giulia, die als Italiaanse nu eenmaal een slechte smaak heeft wat betreft mannen, kan hij dan ook niet. De rest van het verhaal doet er niet toe.

Dead & Breakfast
Big Fish

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*