Изгнание

Jaar: 2007
Land: Rusland
Regie: Andrei Zvyagintsev
Score: ★★★★½
 

Het voor ons tot vorige week onbekende Sleaze in Groningen is een sympathiek winkeltje met dito eigenaar. Eigenlijk had ik mijn zinnen gezet op smerige trash en dubieuze cult, maar we gingen met films van de spreekwoordelijke bovenste plank naar huis. Waaronder dus Изгнание (Izgnanie/The Banishment) en die kon maar beter goed zijn. Zoveel geld hadden we nog nooit voor een dvd neergeteld.

Изгнание stond al een tijdje hoog op ons verlanglijstje, grotendeels vanwege onze voorliefde voor Oost-Europese cinema. Nu ik hem zag een beetje vreemd, want Изгнание straalt helemaal niet zo’n Russische sfeer uit – de stadsscènes al helemaal niet. Die bleken dan ook in Charleroi gefilmd te zijn en dat de omgeving waarin het plattelandshuis stond onbewust een familiaire indruk wekte, was op slag verklaard toen ik achteraf las dat deze beelden in Moldavië zijn gefilmd.

De bijna wanhopig stemmende saaiheid van het Moldavische vanillelandschap en de ogenschijnlijk zo idyllische datsja leveren prachtige beelden op. Изгнание duurt met zijn lome, traag voortkabbelende beelden geen minuut te lang, al duurt de film op een haar na tweeëneenhalf uur. Sterker nog, regisseur Zvyagintsev weet ondanks – of juist dóór – het gebrek aan snelheid in de gebeurtenissen de spanning zelfs knap op te bouwen. Tergend langzaam werkt hij naar een onafwendbaar familiedrama toe.

 

Want een familiedrama moet en zal er komen. Vera, de sloerie, is opnieuw zwanger. Maar het kind is niet van Alex. Wat nu? Het had allemaal zo mooi kunnen zijn. Een datsja te midden van een notenboomgaard, eindeloos uitgesponnen zomerdagen om op de veranda te verpozen en twee prachtige kinderen. Waar heeft Alex dit aan verdiend? Zijn vrouw lijkt er niet eens spijt van te hebben.

Wat Alex ook besluit, het zal de juiste keuze zijn. Als hij wil doden, dan hoeft hij het pistool slechts uit de bureaulade te pakken. Wil hij vergeven, dan is het ook goed. Maar is de pijn die Alex voelt wel terecht? Misschien is Vera toch niet zo’n sloerie, al moeten we minder positief zijn over haar emotionele stabiliteit. Op dat moment zijn tragische verwikkelingen al onontkoombaar. Dan moet al het moois blijkbaar gepaard gaan met veel leed. En dan straalt Изгнание toch nog een Russische sfeer uit.

Sex Galaxy
Ariel

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*