Jackass Number Two

Jaar: 2006
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Jeff Tremaine
Score: ★★☆☆☆
 

“Is dat een beetje een goeie film?” vroeg ik de groep 8-verlater over Jackass Number Two. “Oh, ja hoor. Ik heb ‘m al gezien – je mag ‘m wel lenen.” Aangezien er geen andere kinderen in de buurt waren en ik deze jongen toch niet meer het goede voorbeeld hoefde te geven, wilde ik best. Het liefst zou ik kinderen toch het verkeerde voorbeeld geven, maar ja, daarvoor krijg je minder goed betaald en bovendien geen twaalf weken vakantie per jaar.

Een recensie over Jackass Number Two schrijven, dat valt niet mee. Eigenlijk is het helemaal geen film. Er staat niet voor niets ‘The Movie’ achter op de dvd-hoes om het toch enigszins te verduidelijken. De ‘film’ is een compilatie van domme stunts en flauwe grappen die het goed doen bij MTV-kijkende pubers. En toegegeven, die domme stunts en flauwe grappen waren ooit erg leuk. Samen met enkele vrienden zag ik de eerste Jackass in de bioscoop.

Destijds vonden we het hilarisch (mijn favoriete stunt: lansrijden op de BMX), maar òf ik ben wat volwassener geworden, òf de grappen zijn nu een tikje banaler en minder leuk, want Jackass Number Two wist me niet te overtuigen. Waarschijnlijk is het vooral dat tweede, want ondanks het predikaat ‘vanaf 16 jaar’ vond ik de film regelmatig een kinderachtige vertoning met veel aandacht voor poep en pies.

 

Kinderachtige grollen over onderwerpen die niet altijd even geschikt zijn voor kinderen dan wel. Ik noem het drinken van paardensperma, het in de anus laten lopen van bier en dat daarna opdrinken, je ballen scheren en het schaamhaar bij iemand als baard opplakken en oude omaatjes met hangtieten. Ik vroeg me af wat iemand uit groep 8 daarmee moet, maar de ouders blijkbaar niet.

Blijven over de domme stunts die regelmatig wel erg komisch uitpakken. Volwassen mannen (die zich dus niet zo gedragen) op minimotortjes door miniloopings zien rijden, lanceringen met zelfgebouwde raketten, winkelwagentjes met straalmotoren en een vierpersoonswipwap in een zandbak met een dolle stier – kostelijk allemaal. Jammer dat Jackass Number Two zo wisselvallig is. Om me bij de makers zelf aan te sluiten: laat er alsjeblieft geen derde deel komen.

Elling
Тени забытых предков

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*