Jagten

Jaar: 2012
Land: Denemarken
Regie: Thomas Vinterberg
Score: ★★★★½
 

Mannen in het onderwijs, zitten we daar nou echt op te wachten? Zien we onze weerloze kinderen niet veel liever in de beschermende armen van een juf dan dat een volwassen man ervoor kiest om met kleuters te werken? Je hoeft Chinjeolhan geumjassi (Sympathy for Lady Vengeance) niet gezien te hebben om kleutermeesters te wantrouwen. Aan griezelverhalen over kinderdagverblijven en handtastelijke sportcoaches was het laatste jaar geen gebrek.

Van de regisseur van Festen en Submarino verwachten we ook niet anders dan een ongemakkelijke film; een film waar je nog dagen buikpijn aan overhoudt. Vinterberg laat in Jagten (The Hunt) meedogenloos zien hoe het mis kan gaan wanneer onze allerkleinsten aan een man worden overgeleverd. Een man die door de kinderen dusdanig wordt vertrouwd dat hij bij ze op het toilet kan komen en overal met ze heen kan lopen.

Het is dan ook geen moment helemaal gemakkelijk om te zien hoe Lucas (Mads Mikkelsen, die het sinds Valhalla Rising niet meer zo zwaar heeft gehad) met kleine jongetjes stoeit en hoe hij hand in hand met kleine meisjes langs de druilerige Deense wegen loopt. Het moet een keer misgaan; het is wachten op het moment dat de onschuld bruut beëindigd wordt.

 

Dat moment komt wanneer de kleine Klara aan juf Grethe vertelt dat Lucas dingen met haar heeft gedaan. Lucas wilde een cadeautje dat ze voor hem had gemaakt niet aannemen en vond dat ze het beter aan een andere kleuter kon geven. Vinterberg laat zien hoe suggestief volwassenen vervolgens vragen kunnen stellen: als je iets wilt zien, dan zie je het ook. Binnen een mum van tijd gaat de leugen een eigen leven leiden en wordt het leven van Lucas totaal kapot gemaakt.

Steeds meer ouders ontdekken tekenen van misbruik bij hun kinderen en het dorp keert zich massaal tegen Lucas. Er vliegen stenen door de ruiten, zijn vriendin laat hem in de steek, hij krijgt klappen, wordt geweerd uit de lokale supermarkt en zijn hond wordt gewurgd. Allemaal legitiem natuurlijk wanneer het een echte pedofiel zou betreffen, maar tamelijk zuur voor de onschuldige Lucas. Ik was blij dat ik de bouwvallige, zelfgeknutselde pennenhouder en het bakje pruimen eerder die dag gewoon had aangenomen.

Sharknado
The Lords of Salem

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*