Jane Austen’s Mafia!

Jaar: 1998
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Jim Abrahams
Score: ★★☆☆☆
 

Eén uur per week sta ik voor de klas in groep 6. Wereldoriëntatie. De laatste twee uur van het schooljaar stond er geen wereldoriëntatie op het programma, maar na het toneelstuk voor de kerstviering een dag eerder en de organisatie van een groot vuur op de speelplaats om de winterzonnewende te vieren was mijn inspiratie nagenoeg op. Dan maar een film om de tijd te vullen.

Niet dat het probleem daarmee was opgelost. Wat laat je in groep 6 zien? Geen tekenfilm zoals Pettson och Findus – Katten och Gubbens År – dat vinden ze te kinderachtig, want ze zijn al wel mooi 9. Net iets te jong voor avonturenfilms als Pirates of the Caribbean (niet te moeilijk en een ware basisschoolhit), dat wel. Dan blijft er toch weinig anders over dan een flauwe grappenfilm à la The Naked Gun of Hot Shots!

Wie laatstgenoemde films om te lachen vond en bovendien van The Godfather houdt, zal Jane Austen’s Mafia! zeker weten prachtig vinden. Ik heb het hier wel over een klein publiek, ben ik bang. Vaag herinnerde ik me dat ik deze film al eens gezien had bij mijn niet om zijn subtiliteit bekend staande rockvriend Florin uit Iaşi. Het kijken ging gepaard met de consumptie van menig glas wodka.

 

Ik dacht dat ik Jane Austen’s Mafia! destijds erg grappig vond, maar het herlezen van mijn reisverhalen bood me geen uitkomst. Dan maar de proef op de som nemen. Toen groep 6 zich anderhalf uur later opmaakte naar het wintervuur te gaan moest ik de pijnlijke conclusie trekken dat de eerder genoemde kolderieke films beter zijn.

Toegegeven, ik heb regelmatig zitten lachen om infantiele grappen als het roepen van “Run, florist, run!” naar een vluchtende bloemist, het verstoppen van kleine kinderen achterin een ezel en het cadeau doen van een Noord-Koreaan, meegenomen als souvenier uit de Korea-oorlog. Helaas was het verhaal erg slordig en voor mij al even moeilijk te volgen als voor de kinderen in de klas. Geen ramp dankzij het noodtempo waarin de grappen elkaar opvolgen, maar Jane Austen’s Mafia! is leuker wanneer de nodige alcoholhoudende versnaperingen je ter beschikking staan. Niet in groep 6, dus.

King Kong
Pettson och Findus – Katten och Gubbens År

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*