Jaws of Satan

Jaar: 1981
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Bob Claver
Score: ★☆☆☆☆

josa1Sommige mensen hechten meer waarde aan tradities dan anderen. Zo stond Thijs er ook deze tweede paasdag weer op een film met hazen te kijken, ondanks de lauwe ontvangst van zijn vorige poging, Night of the Lepus. Sommige mensen schaffen tradities het liefst zo snel mogelijk af, maar in het geval van het tenenkrommende Easter Bunny Bloodbath was tien minuten niet snel genoeg.

Sommige mensen leren minder snel dan anderen. Al was Thijs’ filmselectie om te huilen, we gaven hem toch een nieuwe kans en zo kon het gebeuren dat we even later Jaws of Satan voorgeschoteld kregen. Thijs was naarstig op zoek geweest naar haaienfilms (Sharknado is inmiddels aan zijn vierde deel toe), maar alras bleek dat het woord ‘Jaws’ in de titel nog geen garantie is voor een hoog haaiengehalte in een film.

Sterker nog, er figureerde geen enkele haai of zelfs maar vis in Jaws of Satan. Dit bleek een slangenfilm, waarin de duivel in de geschubde huid van een cobra kruipt om middels kopstoten dan wel giftige beten zijn tegenstanders buiten gevecht te stellen. En omdat het altijd nog sterker kan: Jaws of Satan scoort nóg lager dan Easter Bunny Bloodbath op IMDB.

josa2Met anderhalf uur werd het slangendrama een lange zit. In een goederenwagon ontdekken twee bange bewakers dat cobra’s behendiger dan gedacht zijn waar het openen van hangsloten en metalen deuren betreft. Daarna is het wel zo’n beetje gedaan met de actie. Slangendeskundige Paul Hendricks staat voor een raadsel: het lijken wel slangenbeten waaraan de mensen in Alabama bij bosjes aan onderdoor gaan. Maar dan anders.

Het is dan ook Satan zelf die alle ratelslangen in de wijde omgeving tegen mensen opjut, en in het bijzonder tegen de van de druïden afstammende priester Tom Farrow. Gaap. Jaws of Satan lijkt nog het meest op een ongelukkige kruisbestuiving tussen The Exorcist en een aflevering van The Flying Doctors. Met, geheel in stijl van de jaren ’80, donkere bedienden, mannen die vrouwen in het gezicht slaan en andere inmiddels afgeschafte tradities.

The VVitch: A New England Folktale
Bone Tomahawk

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*