Jazireh ahani

Jaar: 2005
Land: Iran
Regie: Mohammad Rasoulof
Score: ★★★★☆
 

Hoe meer ik lees over Iran, hoe meer ik mezelf ervan probeer te overtuigen dat het best een normaal land is. En hoe meer ik met mensen over Iran praat, hoe meer ze me ervan proberen te overtuigen dat het best een normaal land is. Na het zien van Jazireh alani (Iron Island) staat in ieder geval één ding vast: Iran is een allesbehalve normaal land.

Over twee jaar willen we langs de Kaspische Zee door Iran rijden. Een land dat hier niet altijd op positieve pers mag rekenen, maar het alternatief – op een decennia oude, roestende schuit de oversteek wagen – kan ons nog minder bekoren. Jazireh alani combineert de twee kwaden tot een intrigerende film over een ternauwernood drijvende stad voor de Iraanse kust.

Kapitein Nemat regeert met ijzeren hand over het bewoonde scheepswrak, waar tientallen gezinnen in weinig benijdenswaardige omstandigheden de eindjes aan elkaar proberen te knopen. Hij noteert in zijn kladblok hoeveel meel en olie er nodig is om bewoners en schip overeind te houden, trekt onkosten van hun hongerloon af en vormt op de enige mobiele telefoon aan boord na de enige verbinding met het vasteland.

 

Dat Ahmad zich niet tevreden stelt met de gulheid van de kapitein is ongehoord, maar de jonge Iraniër wil meer. En wat hij wil is uit den boze: de hand van een reeds beloofd meisje. Terwijl de rest van de kansarmen boort naar olie, oud ijzer verhandelt en slechts een kartonnen muurtje heeft om hun woning af te schermen van die van de buren, sluipt Ahmad zijn hut uit zodra de generator elke avond weer om stipt half tien wordt uitgezet.

De nachtelijke escapades zijn niet naar de zin van de kapitein en dat er een straf moet volgen is onafwendbaar. Geen moment komt het in de stille, gezichtsloze mensenmassa op om zich te verzetten tegen het regime van de machthebber. Toch is ook het einde van het roestende, krakende en langzaam zinkende ijzeren eiland onafwendbaar. Een bijzonder interessante film die nieuwsgierig maakt naar Rasoulofs Keshtzar haye sepid (The White Meadows).

Anchorman 2: The Legend Continues
The Alien That Stole Our Beer

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*