Je treba zabít Sekala

Jaar: 1998
Land: Tsjechië/Slowakije/Frankrijk/Polen
Regie: Vladimír Michálek
Score: ★★★★½
 

Wie nog sprankelt van het optimisme zo aan het begin van het nieuwe jaar en bruist van de goede voornemens doet er beter aan Je treba zabít Sekala (Sekal Has to Die) voorlopig even links te laten liggen. Of rechts, want het is toch één pot nat. De mens is slecht, verdorven en opportunistisch. Wie zijn oogkleppen af durft te doen ziet wat iedereen diep in zijn hart eigenlijk wel weet: ook dit jaar zal het allemaal niet goedkomen met deze wereld.

Je treba zabít Sekala is niet zomaar een wrange oorlogsfilm. Het is niet zomaar een film die je maar moeizaam van je af kunt zetten en dagen later nog altijd voor venijnige oprispingen zorgt. Het is een film die je het vertrouwen in de mensheid doet verliezen en laat vrezen voor het ergste. In Tsjechië is het aantal fatsoenlijke mensen in ieder geval op de vingers van één hand te tellen. Met gemak.

Partizaan Jura Baran arriveert per trein in een door idyllische graanvelden omgeven dorpje op het Tsjechische platteland. Een pastoraal landschap vol vrome kerkgangers en prima graanjenever. Bovendien kunnen ze er een smid best gebruiken. Wie ze er niet kunnen gebruiken is Sekal, de bastaardzoon van één van de boeren. Een fascistenvriend die de plaatselijke bevolking afperst, boerderijen afhandig maakt en aan de Duitsers dreigt uit te leveren.

 

Wanneer de mooie Anezka door toedoen van de bastaard sterft is de maat vol. Sekal moet sterven. Maar wie gaat het vuile werk opknappen? Niemand van de boeren voelt er zelf voor. Hun eigen zoon opofferen? Geen denken aan. En er zomaar vanuit gaan dat nieuwkomer Jura ze wel even uit de brand zal helpen is te makkelijk gedacht. Het is maar goed dat ze een en ander over Jura weten dat hij zelf liever geheim houdt.

Het is moeilijk in het geïsoleerde dorp iemand te vinden met een spoor van menselijkheid onder de ogenschijnlijk vriendelijke façade. Als er van dat laatste al sprake is. Onder de façade is iedereen gelijk, of hij nu communist of fascist, bastaard of burgemeester is. Het levert prachtige beelden op, al die ellende in deze Tsjechische oorlogswestern.

Dracula Untold
Kung Fu Cannibals

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*