Jenifer

Jaar: 2005
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Dario Argento
Score: ★★½☆☆
 

Jenifer was de enige film uit de Masters of Horror reeks waarbij het de producenten te gortig werd. Dat kan ik me na het zien van de film levendig voorstellen. De seksscènes met het mismaakte meisje Jenifer waren nu al om kippenvel van te krijgen. Wat is weggeknipt moet wel erg misselijkmakend zijn geweest.

Gelet op de akelige vergroeiing van de lippen van het meisje en de onsmakelijke geelwitte zwellingen op haar tong kan ik me enigszins voorstellen hoe de betreffende scènes eruit gezien moeten hebben. Op een gebrek aan perversiteit heb ik Dario Argento dan ook nooit kunnen betrappen.

Griezelen bij seks – het is niet nieuw in de duisterste krochten van het horrorgenre, maar het blijft een twijfelachtig onderwerp wat mij betreft. In het geval van Jenifer zijn de beelden meer dan gerechtvaardigd. De ‘speciale’ band tussen politieagent Frank en het slachtoffer dat hij redt maakt de film immers de moeite waard. Tot op zekere hoogte dan, want Jenifer is niet bepaald Argento’s sterkste werk.

 

Bij toeval stuit Frank op een tafereeltje dat het daglicht niet goed verdragen kan: een vuig persoon poogt met een groot slagersmes een eind te maken aan het leven van een blondine. Dat gaat zomaar niet, zie je Frank denken en hij schiet de boosdoener neer. Pas dan ziet hij het misvormde gezicht van Jenifer.

De rest van Jenifer’s lichaam is helemaal zo misvormd nog niet. Het arme meisje kan nergens heen en Frank kan het niet over zijn hart verkrijgen haar aan haar lot over te laten. Zijn familie kijkt alleen naar Jenifers uiterlijk. Haar innerlijk is trouwens niet veel beter, maar Frank is helemaal in de ban van de dierlijke vrouw.

Met een wild dier in het bos gaan wonen is vragen om ongelukken. Onze kat legt ook wel eens een meerkoet om of maakt ons blij met een dooie mus, dus je kunt je voorstellen wat een rotzooi een wild dier ter grootte van een blonde vrouw oplevert. Inderdaad, binnen de kortste keren is heel Franks leven een puinhoop. Jammer dat de film Jenifer net zo rommelig is.

Dreams in the Witch-House
Eight-Legged Freaks

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*