Joheunnom nabeunnom isanghannom

Jaar: 2008
Land: Zuid-Korea
Regie: Ji-woon Kim
Score: ★★★★☆
 

Er is duidelijk niet op het budget beknibbeld bij Joheunnom nabeunnom isanghannom (The Good, the Bad, the Weird). Deze Zuid-Koreaanse western, of wat voor genre het dan eigenlijk ook mag wezen, hangt van explosies en extravagante vuurgevechten aaneen. Maar liefst 139 minuten aan ontspoorde treinen, achtervolgingen en kogels over en weer. En het gaat geen moment vervelen.

Ik was al een tijd op zoek naar Joheunnom nabeunnom isanghannom, tot dusver zonder succes, toen ik erachter kwam dat Gijs hem gewoon al had. Aangezien we toch met z’n vijven op de bank zaten met bier en cowboyspek en we ons nog een paar uur moesten vermaken voor de vrouwen ons het avondeten voor zouden zetten, was de keuze snel gemaakt.

Bij menigeen zal al snel de vraag rijzen wat het bestaansrecht van een western in Zuid-Korea is. Een legitieme vraag, maar hoeveel in Spanje geschoten westerns heb jij al gezien? Bovendien speelt Joheunnom nabeunnom isanghannom niet in Zuid-Korea, maar in Mantsjoerije. Een tamelijk rommelig stukje aarde waar ooit zo’n beetje iedereen aanspraak op maakte. Rusland, Japan, China, Korea – iedereen wilde deze woestenij graag hebben.

 

Waarom is mij uit het zien van Joheunnom nabeunnom isanghannom niet duidelijk geworden. Mantsjoerije oogt als een dorre zandvlakte en leent zich daarmee uitstekend voor het genre. Om de politieke aanspraken op de zandbak nog wat extra sju te geven zijn er nog wat belangengroepen aan het verhaal toegevoegd: drie concurrerende outlaws en een losgeslagen criminele bende die iedereen op de hielen zit.

Het duurt dan ook even voor je als kijker doorhebt hoe de vork precies in de steel zit – of überhaupt wie nu precies wie is uit de titel. Eigenlijk doet het er ook allemaal niet toe, want het is gewoon amusant om te zien hoe een drietal elkaar vijandig gezinde boeven de complete legers van Japan en Mantsjoerije wegvaagt in een waanzinnige rit over de vlakte. Erg mooi gefilmd ook. De enige vraagtekens die wij bij Joheunnom nabeunnom isanghannom plaatsten betroffen de muziekkeuze: Spaanse gitaarstukjes en Best of Balkan Beats – waarom?

Moon
Cannibal Women in the Avocado Jungle of Death

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*