John Dies at the End

Jaar: 2012
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Don Coscarelli
Score: ★★★★½
 

Hou je van drugs? Dan mag je deze film niet missen! De jongens uit Fear and Loathing in Las Vegas hadden een fijne trip in vergelijking met Dave en John, die beter van de sojasaus af hadden kunnen blijven. Codenaam voor een zwarte, levend lijkende drab – echte sojasaus kun je veilig blijven eten. Onder invloed van dit goedje beleven de twee jongens heel wat nare momenten. En, erger nog, door hun schuld gaat straks ons hele universum eraan.

Don Coscarelli, net terug van een vakantie naar een parallel universum, zet zijn immer stijgende lijn van filmtitels voort (Phantasm, Bubba Ho-Tep, Incident On and Off a Mountain Road) en legt de lat voor zijn volgende met John Dies at the End wel heel erg hoog. En net als in Bubba Ho-Tep doet het samenvatten van het compleet van de pot gerukte verhaal deze film geen recht. Beter kun je hem gewoon gaan zien.

Voor degenen die meer houvast nodig hebben voor ze zich aan een horror/comedy/fantasy extravaganza van epische proporties wagen: verwacht een film met veel drugs, een dierentuin aan geleedpotigen waar David Cronenberg de koude rillingen van zou krijgen en een aardige dosis full frontal nudity. Ja, blijkbaar is daar een markt voor.

 

Wanneer Dave en John merken dat ze na de inname van sojasaus niet alleen contact met de doden, maar zelfs met parallele universa hebben, is het wat Dave betreft voorlopig mooi geweest met de geestverruimende middelen. Helaas kiest de sojasaus de gebruiker – en niet andersom. Bovendien zijn de bijwerkingen niet best: verschrompelen tot een soort worst die te lang op de barbucue heeft gelegen, ontploffende oogballen en, onvermijdelijk, de dood.

Ja, sojasaus maakt meer kapot dan je lief is, waaronder dus het universum. Of toch in ieder geval dit universum, als het aan het Lovecraftiaanse oermonster Korrok ligt. Kunnen Dave en John deze kwaadaardige god tegenhouden? Nee, natuurlijk niet, maar soms mogen anderen ook wel eens een handje – of poot – uitsteken om het zoveelste parallelle universum nog even voort te laten kabbelen.

Heidens feestgedruis
The Woman in Black

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*