Juan de los Muertos

Jaar: 2011
Land: Spanje/Cuba
Regie: Alejandro Brugués
Score: ★★★½☆
 

Juan de los Muertos – dat klinkt verdacht veel als Shaun of the Dead. Nee hoor, totaal verschillende films, beweren de Cubanen, die eveneens met een zomcom op de proppen komen. Shaun of the Dead had een Engelse pub, Juan de los Muertos heeft communistisch Cuba.¡Viva la revolución!

En dan nog iets: Shaun of the Dead had romantiek, Juan de los Muertos niet. Tenzij je een uit de korte broek hangende balzak, een in het openbaar masturberende Lázaro en Juan die na een scheve schaats gereden te hebben nog even aan zijn vingers ruikt onder die noemer schaart. Kinderachtig allemaal, maar dat is de film over de gehele lijn eigenlijk toch niet.

De Cubaanse autoriteiten – en daarmee ook brave burger Juan – zien de zombies als door de Amerikanen opgehitste dissidenten. Snelle en vooral langzame dissidenten, al naar gelang de mise-en-scène verlangt. En daar weten stoere Cubanen, al dan niet in sexy wetsuit gehuld, wel raad mee. Gewapend met honkbalknuppels en roeispanen gaan Juan en zijn kameraden het gespuis te lijf. Zo’n roeispaan gebruik je immers niet om naar Miami te roeien. Juan neemt zijn kans liever op zijn door levende doden overspoelde eiland.

 

Typisch dat de meest succesvolle zombiedoder in Juan de los Muertos dan toch een Amerikaan is. Nooit eerder zag ik één enkele man zoveel zombies een kopje kleiner maken. Wat zijn plan was om Cuba te redden komen we nooit te weten: knappe kerel die tegen Lázaro en zijn te pas en vooral te onpas afgaande harpoen bestand is.

Liever dan de heilstaat er weer bovenop te helpen, verdient de bende van Juan een zakcentje bij aan de zombieplaag. “Juan of the Dead, we kill your loved ones!” luidt de slogan. Erg ethisch gaan de verdelgers daarbij niet te werk en regelmatig sneuvelt er ook een nog levende Cubaan wanneer ze er nog geld van tegoed hebben of de rolstoel goed kunnen gebruiken om rum te transporteren. Heerlijk, een dakterras vol zonneschijn en flessen rum – wat was Dawn of the Dead een kapitalistische propaganda!

Abraham Lincoln: Vampire Hunter
The Cabin in the Woods

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*