Katalin Varga

Jaar: 2009
Land: Roemenië/Verenigd Koninkrijk
Regie: Peter Strickland
Score: ★★★½☆
 

Toen zijn oom stierf en hem een aardig bedrag naliet, stond Peter Strickland voor een lastige keuze: een éénkamerappartement in Reading kopen, of een film opnemen in de Roemeense Karpaten. Gelukkig nam Strickland de juiste beslissing. Hij had nog nooit eerder een film geregisseerd, sprak geen woord Roemeens of Hongaars en reistechnisch was het met zijn reguliere baan nauwelijks bol te werken. Strickland koos ervoor om Katalin Varga te filmen.

Katalin Varga speelt in het prachtige Szeklerland, een overwegend door Hongaren bewoond stukje Transsylvanië. Daarmee is de film meteen een opvallend vreemde eend in het rape-revenge genre, want daar mag Katalin Varga technisch gezien toch wel toe gerekend worden. Het gaat hier alleen eerder om een filmhuisfilm dan een exploitationgedrocht met alle narigheid van dien. Heftig blijft het wel.

De film begint op het moment dat Katalins man Zsigmond erachter komt dat zijn vrouw ooit door twee mannen werd verkracht en dat zoon Orbán zijn kind niet is. Geheel in lijn der Oost-Europese verwachtingen reageert manlief weinig begripvol en mept Katalin het huis uit. Ziedaar het startschot voor een haatvolle queeste waarin Katalin haar gram probeert te halen. Orbán, zich van geen kwaad bewust, mag mee.

 

Daar het hier toch eerder een filmhuisfilm betreft, ziet het wraakepos van Katalin er wat anders uit dan we van de gemiddelde rape-revenge film gewend zijn. Ja, er wordt met bakstenen op gezichten geslagen, maar net als in de realiteit zijn er in dit soort betreurenswaardige geschiedenissen geen winnaars. Spijt, onmacht, blinde haat en domme pech staan voor eenieder een gelukkige afloop in de weg.

Genieten van de fraaie landschappen in de Karpaten is er met de onheilszwangere soundtrack en de gitzwarte duisternis van dennenbossen dan ook niet bij. Daarvoor draait je maag net te veel om, zoals Strickland prachtig in beeld brengt bij de Katalin welbekende Antal Borlan, wanneer deze haar verhaal moet aanhoren. Een uitstekende film om mijn laatste petfles palinca bij leeg te drinken.

Where in the World is Osama Bin Laden?
The Company of Wolves

1 Comment

  1. Nou nou nou ik vind dat je manlief wel heel negatief neerzet hij slaat haar 1 keer met vlakke hand in haar gezicht en geeft haar dan een liefdevolle knuffel.
    Om haar daarna te laten ontsnappen. Dat kan veel erger.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*