Kick-Ass

Jaar: 2010
Land: Verenigde Staten van Amerika/Verenigd Koninkrijk
Regie: Matthew Vaughn
Score: ★★★☆☆
 

Achteraf maar goed dat ik niet naar de bijzondere première van Kick-Ass in Meppel ben gegaan. Jezelf als superheld verkleden om gratis binnen te komen is een legitieme reden om je ass gekicked te krijgen, hoewel sommige teamgenoten van de rugby wel enthousiast waren. Helaas is daar altijd die verklaring van goed gedrag waar ik me bij mijn werk aan moet houden, dus alleen een cape en maskertje aantrekken, verder niets en dan als erg sexy superheld door de stad rennen is sowieso niet aan de orde.

Je moet nogal een loser zijn om je in je vrije tijd als superheld uit te dossen. Hoofdrolspeler Dave Lizewski onderschrijft dat met zijn strakke groene duikpak. Dave laat zich het best omschrijven als iemand met een totaal gebrek aan superkrachten. En een bijpassend totaal gebrek aan vrienden op facebook, want ik had geloof ik al vermeld dat Dave nogal een loser is.

Dave is niet de enige loser, want hij zit nog op school. Als er ergens veel stripboeken lezende en tegen meisjes stotterende brildragers bij elkaar zitten, dan is het wel highschool. “Kick-Ass is een beetje een kruising tussen een hele slechte superheldenfilm en een nog slechter highschooldrama,” werd het op de training al samengevat. “Zoiets als Scary Movie?” Inderdaad, maar dan minder eng.

 

Aan superhelden geen gebrek in films en strips. Dave vraagt zich af waarom nog nooit iemand heeft geprobeerd zelf een superheld te worden, simpelweg door zich in een maillot te hijsen en met boeven te gaan vechten. Het voor de hand liggende antwoord is uiteraard omdat dat volslagen achterlijk is, maar Dave is nog niet tot die conclusie gekomen.

Zijn strapatsen lopen behoorlijk uit de hand wanneer hij ongewild een met aan cocaïne gerelateerd akkefietje heeft. Gelukkig blijken er ook wat geslaagdere superheld-imitatoren rond te huppelen in New York. Wat is het toch geweldig om een dochtertje te hebben.

De helaasheid der dingen
The Road

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*