Kill List

Jaar: 2011
Land: Verenigd Koninkrijk
Regie: Ben Wheatley
Score: ★★★★½
 

Wat een baas, die Ben Wheatley. Na het hilarische Sightseers en het hallucinogene A Field in England was ik al fan van de beste man, maar Kill List werd bewust een poosje uitgesteld. Een film over een huurmoordenaar bij wie het allemaal niet meezit op het werk: het klonk als een zeperd waarin het vergeefs zoeken zou zijn naar de begaafdheid die de Engelsman in zijn latere films toont. Tsjonge, wat had ik het mis.

Wheatley neemt de tijd in Kill List en zet ons geduldig op het verkeerde been. In een familiedrama in meerdere bedrijven wordt de incompetentie van Jay om zijn gezin te onderhouden breed uitgemeten. Jay geeft zijn rug er de schuld van dat hij al acht maanden lang niet gewerkt heeft, besteedt met zichtbare tegenzin aandacht aan zijn zoon en koopt voor ruim honderd pond wijn voor een etentje waar hij totaal geen zin in heeft. Het wordt een bijzonder ongemakkelijk diner waarin zowel serivies, vriendschap met Gal als zijn huwelijk met Shel dreigen te sneuvelen.

Uiteindelijk loopt het met het servies nog best aardig af, maar zo zoetjes aan wordt wel duidelijk wat Jays beroepstak is en dat er tijdens zijn vorige opdracht in Kiev iets drastisch mis is gegaan. Dat Jay en Gal weer aan de bak kunnen kan op onverdeelde goedkeuring van Shel rekenen. Handjes uit de mouwen, jongens! Kill List wordt met de liquidatie van de Priester en de Bibliothecaris een misdaadfilm waar weinig op af te dingen valt, vol Engelsen waar je liever met een grote boog omheen loopt en beklagenswaardige stadsbeelden.

 

En dan slaat Kill List met ongekend venijn om. De manier waarop Jays slachtoffers reageren mag al vreemd heten en de occulte tekens die Gals vriendin bij Jay thuis achterop spiegels kerft zijn ook wat lastig te plaatsen in een doorsnee misdaadthriller, maar dat een en ander niet pluis is ontdekken Jay en Gal pas wanneer ze bij hun tweede slachtoffer een duimendik dossier over hen zelf in de kluis aantreffen. Wat voor spelletje wordt hier gespeeld?

Nou – kent u The Wicker Man nog? Of het gezelschap dat de bossen in Kill List onveilig maakt een heidens clubje zoals op Summerisle betreft, een Satanische secte of wie weet wat voor ander duister verbond wordt nimmer duidelijk, maar geconfronteerd met offerrituelen en akelige maskers staat lijfsbehoud hoger op de prioriteitenlijst dan de detective uithangen. Aan het eind van de rit valt het puzzelstukje van de wat onaangename stoeipartij van Jays gezinnetje in ieder geval mooi op zijn plaats, maar Wheatley laat gelukkig genoeg vragen onbeantwoord.

Левиафан
Kung Fury

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*