Kleine Landen Tour

Kleine Landen Tour – 12 daagse autoreis
enerverende autoreis naar de zeven kleinste landen van Europa

groepsreis, maximaal aantal deelnemers: 4
reisdata: voorjaar 2009

Score: ★★★★★ (niveau)
Score: ★☆☆☆☆ (comfort)

N.B. De Kleine Landen Tour is dit jaar volgeboekt;
        reserveren is dus niet meer mogelijk!

 
Andorra, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, San Marino en Vaticaanstad – het zijn de zeven kleinste landen van Europa, maar zeker niet de minst interessante. Dat zijn namelijk Denemarken en Hongarije. De kleine landen van Europa bieden een ongekend scala aan attracties: bergwandelingen in de ongerepte natuur van Andorra en Liechtenstein, kastelen en paleizen in Luxemburg en San Marino, zwaaien naar de paus in Vaticaanstad, een azuurblauwe zee rondom Malta en geld over de balk gooien in Monaco.
Het mooie aan deze zeven landen: ze liggen op een praktische rij-afstand van elkaar en kunnen dus in één mooie tour van 5500 kilometer per Volkswagen Golf worden bezocht!

 
 
Van dag tot dag

dag 1

 

programma
Een vliegende start van de Kleine Landen Tour! Op slechts enkele uren rijden van Nederland wacht ons het gothische sprookjeskasteel van Vianden, dat hoog boven het stadje uittorent. Viande is tevens Frans voor vlees; een uitgelezen kans om de toon voor de gehele Tour te zetten.
Na een Lëtzebuerger worst vervolgen we onze tocht naar de hoofdstad van dit eerste Kleine Land. Vanaf de Kazematten in de Bock-rots kan het uitzicht over de door de rivieren Pétrusse en Alzette uitgesleten kloven bewonderd worden.

overnachting in: Bettembourg (Luxemburg)

dag 2

programma
Rijden, rijden, rijden – vandaag staat de langste rit van de Kleine Landen Tour op het programma. Van Luxemburg rijden we naar Andorra, het ministaatje in de Pyreneeën. In het donker pogen we de haringen van onze tenten de grond in te jassen, wat gezien de nachtvorst zeker niet mee zal vallen.

overnachting in: Canillo (Andorra)

dag 3

 

programma
Van Canillo is het slechts een steenworp naar El Serrat in het noordoosten van Andorra. Maar ja, alles ligt in dit landje op een steenworp van elkaar verwijderd. Vanaf El Serrat klimmen we langs een verfrissend bergmeer naar l’Estanyó op 2915 meter hoogte, met vergezichten over het ganse land. Hier ligt vast nog sneeuw!
Na deze bergwandeling rijden we via Romaanse boogbruggen naar Andorra la Vella met haar oude stadscentrum. Hier bent u in de gelegenheid om tegen afbraakprijzen flessen wodka en whisky in te slaan.

overnachting in:
Canillo (Andorra)

dag 4

 

programma
Het wordt een trip vol Kodak-momenten wanneer we langs de Cotê d’Azur van Andorra naar Monaco rijden. Monaco, speeltuin der stinkend rijken! Veel kleiner dan dit worden ze niet, de Kleine Landen. De overgang van de middeleeuwse straatjes van Monaco-ville naar het protserige casino in Monte Carlo betekent een heuse cultuurshock in een landje van slechts twee vierkante kilometer.
Exotische tuinen, grotten, menig monument en flinterdunne crèpes die ervoor zorgen dat je portemonnee even dun wordt!

overnachting in: Cap d’Ail (Frankrijk)

dag 5

 

programma
Onderweg van Monaco naar Vaticaanstad rijden we langs een ministaatje dat door niemand erkend wordt. Ook niet door de organisatie van de Kleine Landen Tour, dus de prijs van de Tour blijft dezelfde!
‘s Middags bereiken we Rome, waar we vanaf het Sint-Pietersplein een kijkje zullen nemen of de paus vandaag ook thuis is. Maak je geen zorgen over je baard; de dagen dat de kerk actief jacht maakte op moslims liggen ver achter ons. Na ons binnen de muren van het Vaticaan te hebben gewaagd, zullen we de gehele buitenkant ervan bekijken terwijl we een rondje om dit land lopen. Als er één land zich hiervoor leent is het Vaticaanstad!

overnachting in: Rome (Italië)

dag 6

programma
Na de hectiek van Rome volgt de hectiek van de Italiaanse wegen. We rijden van de Tyrreense Zee naar de Adriatische Zee, waar we in Bari op het vliegtuig stappen. ‘s Avonds landen we op Malta, precies op tijd voor het jaarlijkse vuurwerkfestival. Het festival vindt dit jaar plaats in de hoofdstad Valletta, waar we op de warme gastvrijheid van een Maltees gastgezin worden getrakteerd.
Voor het vuurwerkspektakel kunnen we nog net zon zien ondergaan boven de Middellandse Zee, met de door de Kruisridders gebouwde St. John’s Co-Kathedraal, het Fort St. Elmo en de Upper Barrakka Gardens op de achtergrond.

overnachting in: Rabat (Malta)

dag 7

 

programma
Per huurauto verlaten we het drukke Malta richting het net iets minder drukke Gozo. Na de overtocht per veerboot van Ċirkewwa naar Mġarr (Gozo) bezoeken we eerst de citadel van Il-Kastell (Victoria).
Na dit moment van cultuur is het tijd voor natuur: de Inland Sea, Azure Window, Blue Hole en Dwejra Bay zijn natuurverschijnselen die we niet mogen missen. Na een duik in de Middellandse Zee zullen we tijdens een wandeltocht proberen reptielen te vinden. Op Gozo leven drie soorten niet-giftige slangen, twee soorten gekko’s, skinken, schildpadden en kameleons.

overnachting in: Rabat (Malta)

dag 8

programma
De dag begint vroeg met een cruise vanaf Wied iż-Żurrieq naar de Blue Grotto en zes andere zeegrotten. Vlakbij deze natuurwonderen bevinden zich de prehistorische tempels van Ħaġar Qim en Mnajdra. Alsof deze zesduizend jaar oude, mysterieuze tempels niet genoeg zijn, is het slechts minuten lopen naar de 220 meter hoge, loodrecht in zee afdalende Dingli Cliffs.
‘s Middags rijden we naar de ommuurde stad Mdina, de oude hoofdstad van het land. Misschien is er dan nog even tijd om één van de nationale gerechten, een vleesschotel van konijn, paard en kwartel, uit te proberen. Hierna vertrekt ons vliegtuig naar Italië.

overnachting in: Bari (Italië)

dag 9

 

programma
Na wakker te zijn geworden met een verfrissende duik in de Adriatische Zee rijden we langs de fotogenieke Italiaanse westkust naar San Marino. De drie vestigingstorens op Monte Titano, van waaruit het land verdedigd werd, zijn al van ver zichtbaar. We bezoeken Palazzo Pubblico in het oudste democratische land ter wereld en kunnen met een kabelbaantje, maar ook hier is de drank goedkoop. Er is dan ook opnieuw voldoende gelegenheid tot het inslaan van souvenirs.

overnachting in: Borgo Maggiore (San Marino)

dag 10

programma
De Appenijnen maken plaats voor de Alpen, waar we Prins Hans-Adam II misschien zijn middelvinger zien opsteken naar iedereen die het niet met hem eens is. Liechtenstein wordt met ijzeren hand geregeerd door deze vorst die geen tegenspraak duldt en een bezoekje aan het onheilspellend boven de vallei uitstekende Schloss Vaduz kunnen we dan ook op onze buik schrijven.
Bij andere kastelen doen ze niet zo moeilijk. De terugkeer naar Duitstalige landen vieren we, uiteraard, met worst!

overnachting in: Triesen (Liechtenstein)

dag 11

 

programma
Om de eetlust op te wekken vertoeven we de gehele dag in de bergen. Van Malbun wandelen we naar de Naafkopf (2570 meter), waar we een uitzicht over heel Liechtenstein hebben. ‘s Avonds is het tijd voor onze laatste biertjes uit Kleine Landen. Voor worst is er morgen nog kans genoeg.

overnachting in: Triesen (Liechtenstein)

dag 12

programma
We rijden naar huis over de Deutsche Autobahn.

 
 
inbegrepen
– vervoer per Volkswagen Golf door dertien landen in Europa
– 11 overnachtingen
– vliegticket Bari – Malta (retour)
– wegenvignetten Zwitserland en Oostenrijk
– kosten tolwegen Frankrijk en Italië
– wegenkaarten Europa
– reisliteratuur
– Kleine Landen Tourshirt

niet inbegrepen
– maaltijden
– souvenirs
– diverse snacks bij tankstations
– alcoholische versnaperingen
– autohuur Malta en veerkosten Gozo
– entreeprijzen attracties
– kosten excursies

bagage
– tent
– slaapzak
– matje
– zomerkleding warme Kleine Landen
– warmere kleding koude Kleine Landen
– tandenborstel
– baard
– fotocamera
– cd’s (pagan metal, folk metal, Manowar, WC Experience, BZB)
– veel geld voor diverse snacks bij tankstations

Mongol
The V Word

3 Comments

  1. jammer jammer dat ik niet meekan (en zelfs als ik zou willen zou ik denk ik niet meer in de auto erbij passen). En ik heb natuurlijk geen baard. Maar toch, jammer :-p

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*