Kolja

Jaar: 1996
Land: Tsjechië
Regie: Jan Sverák
Score: ★★★★☆
 

Oké, Kolja heeft weliswaar een Oscar gewonnen, maar soms moet je al je vooroordelen gewoon even opzij zetten en jezelf openstellen voor nieuwe dingen. Heel af en toe dan toch, want dit blijft wel fiepke.nl en ik heb subjectiviteit hoog in het vaandel staan. Tsjechen deugen niet, Praag is een rotstad, Oscars, schmoscars en regisseurs van hartverwarmende dramafilms mogen ze van mij afschieten. Ja, Kolja vond ik een goeie film.

Natuurlijk ben ik ook wel een ontzettende softie geworden nu ik zelf een dochtertje heb, dus dan is het gemakkelijk scoren met een snotterend jochie op de stoep dat door zijn moeder in de steek is gelaten. Tel daarbij op de nog erg Oost-Europese sfeer in het Tsjechoslowakije van 1988 en acht behaalde punten bij het trekkerspel en dan heb je al met al een aardig onderhoudende film.

Frantisek Louka zou zo graag een Trabant willen hebben dat hij zelfs bereid is mee te gaan in een leuke zwendel: een fophuwelijk met een Russische schone. Destijds geen eindeloos gegoogle naar Russian mailorder brides, maar een dikke envelop vol Tsjechoslowaakse kronen op de koop toe bij je meisje, puur omdat niet iedereen zo te spreken was over de Sovjetunie.

 

Twee dagen later is Nadezna alweer vertrokken naar West-Duitsland. In die tijd deden ze nogal flauw over zoiets. Als niemand je buitenlandse vrouw ooit had gezien, maar je rond dezelfde tijd aangeschafte auto wel, dan gingen bepaalde mensen vragen stellen. In zijn verdediging zorgt Louka wel voor zijn ‘zoontje’ Kolja. “Hou nou maar op met dat gesnotter en kom binnen.”

Ja, Louka is een echte kindervriend, maar in een communistische bureaucratie is zelfs een kind ergens dumpen onbegonnen werk. Louka vergeet het manneke in de metro, parkeert hem hele middagen op een stoel voor het raam en neemt hem mee naar crematies. En raakt aan hem gehecht, uiteraard. Anders win je geen Oscar. Ik werd vrolijk van Kolja, of ik nu wilde of niet.

Pidä huivista kiinni, Tatjana
Død Snø

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*