Kommandør Treholt & ninjatroppen

Jaar: 2010
Land: Noorwegen
Regie: Thomas Cappelen Malling
Score: ★★★☆☆
 

Over het algemeen doen films die op waargebeurde verhalen gebaseerd zijn me weinig. Meestal gaan die dan ook niet over ninja’s. Toegegeven, ik zet zo mijn vraagtekens bij het waarheidsgehalte van Kommandør Treholt & ninjatroppen (Norwegian Ninja), maar de film beweert het waargebeurde verhaal te brengen over hoe ninja’s Noorwegen redden tijdens de Koude Oorlog. Dat belooft wat.

Voor het verdedigen van de Noorse onafhankelijkheid vertrouwt Koning Olav V niet op leger of geheime dienst, maar op een groep ninja’s die zich op een faunarijk eilandje heeft verschanst. Ninja’s die niet alleen over zwarte pakjes en werpsterren beschikken, maar ook over onderwatermotoren en vreemde vliegtuigjes die zo uit de Thunderbirds geleend konden zijn.

Zou jij een onschuldig persoon doden om duizend levens te redden? Dan zou je je wel eens kunnen identificeren met de schurken van Operation Stay Behind, waar de ninja’s constant mot mee hebben. Om Noorwegen bang te maken voor de Russen en onder invloed van de Amerikanen te houden mogen er, hebben ze nagerekend, 4500 doden vallen. De ninja’s daarentegen willen de Noorse waarden behouden terwijl ze broederschap naar andere volkeren uitdragen.

 

Speciaal voor degenen die het dan nog altijd niet licht ongeloofwaardig vinden kan Kommandør Arne Treholt bliksemschichten uit zijn handen laten schieten, straalt een gouden gloed uit de ogen van verlichte ninja’s en houdt Feng Shui landverraders op afstand. Regisseurs met een voorliefde voor waargebeurde verhalen, kijk en leer van Thomas Cappelen Malling.

Louter goede ideeën tot zover, maar helaas werken ze niet allemaal even goed. Het in beeld brengen van het ninjahandboek en de ninjastarterskit is vermakelijk, maar soms wordt het allemaal net iets te mal en niet elke filosofische verhandeling over hoe ninja’s het leven zien is even interessant. Bovendien mocht de vaart er in Kommandør Treholt & ninjatroppen wel wat meer inblijven. Jammer, want hier had meer ingezeten.

Severance
Hobo with a Shotgun

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*