Kondom des Grauens

Jaar: 1996
Land: Duitsland/Zwitserland
Regie: Martin Walz
Score: ★★★☆☆
 

In de videotheek al kwam de titel me erg bekend voor. Ik wist dat ik het wel onthouden zou hebben als ik een film met een titel als Kondom des Grauens gezien zou hebben, maar ik kende het verhaaltje ergens van. Op de fiets naar huis wist ik het ineens: ik had ooit iemand de gelijknamige strip cadeau gedaan. En die was erg slecht.

We waren eigenlijk van plan Manta Manta te huren, maar die film konden we noch in de cultsectie, noch in de Duitse hoek vinden. Dan maar Kondom des Grauens – eveneens Duits gesproken en niet ondertiteld. Hierdoor misten we ongeveer de helft van alle grappen. Tenminste, ik vond de film nu al leuk dus ik ga er gemakshalve vanuit dat er nog veel meer grappen in zitten.

In hotel Quickie in New York betaal je de huur van je kamer per uur. Een leraar probeert een van zijn studentes te chanteren en staat op het punt het huilende meisje te traumatiseren wanneer een condoom deze taak voor zijn rekening neemt. Gezicht van het meisje onder het bloed, gillende leraar en de penis is zoek. Dit is bepaald geen moeilijke zaak voor detektive Luigi Mackeroni (“Du bisst ein Cop durch und durch, Mackeroni!”).

 

Toch gaat hij op onderzoek uit in het smoezelige hotel en trekt zich samen met Billy terug in de kamer waar het misdrijf heeft plaatsgevonden. Hier ontdekken ze een ‘killer condom’; een kunstmatige levensvorm met scherpe tandjes die het met name op mannen voorzien heeft en het rechtertestikel van de detective afbijt. De creatie blijkt het werk van religieuze fundamentalisten die niet blij zijn met het feit dat mannen hun penis in de endeldarm van jonge knapen proppen (Mackeroni niet uitgezonderd). Zo heeft God-onze-lieve-heer het niet bedoeld.

Hoe het complot precies in elkaar steekt is door de taalbarrière tamelijk vaag gebleven, maar er zijn in ieder geval Russen, Joden, Kroaten, Chinezen en christenen bij betrokken. Uiteindelijk loopt het voor de leernichten, travestieten en alle vrouwen van lichte zeden goed af, al verliezen meer dan een dozijn mannen hun lid in deze met homo-erotiek doorspekte film die alleen in Duitsland gemaakt had kunnen worden.

Henry 2: Mask of Sanity
Freddy vs. Jason

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*