Kopps

Jaar: 2003
Land: Zweden
Regie: Josef Fares
Score: ★★★★☆
 

Wat heb ik soms een ontzettende hekel aan kinderen. Iets wat erg lastig kan zijn als je leerkracht in het basisonderwijs wilt worden. De laatste middag voor de hemelvaartvakantie wilde ik graag iets leuks doen en dus had ik Kopps gehuurd om met groep 8 te kijken. Bij het horen van de titel begon het gezeik. “Waarom gaan we niet Pirates of the Caribbean kijken? Groep 7 mocht wel Pirates of the Caribbean zien. Pirates of the Caribbean is tenminste een leuke film; Kopps is stom!”

Mezelf met moeite beheersend de afstandbediening niet naar het dichtstbijzijnde kinderkopje te slingeren maande ik de jeremiërende minderheid tot stilte. Waarom dan toch Kopps gehuurd? Omdat de kinderen van mij best eens verder mogen kijken dan hun naar Hollywood gerichte neus, omdat het een weliswaar voorspelbare maar erg komische film is en dan niet-Amerikaans grappig, en – sadist die ik ben – omdat de kinderen nu de ondertiteling wel moesten lezen daar geen van hen het Zweeds machtig was.

Zelf had ik Kopps al eens in Lux gezien en de dagdromen van politieagent Benny maakten dat deze film een tweede kijkbeurt waard was. De agenten van het dorpje Högboträsk horen op een dag dat hun bureau wordt opgeheven. Erg vervelend voor de plaatselijke bevolking, want wie gaat er nu voor zorgen dat er geen koeien meer in het centrum rondlopen? Ook de bejaarden zullen de eenvoudig te bedotten arm der wet missen, want naar hun wekelijkse met kaarten verdiende zakcent kunnen ze nu ook fluiten.

 

Politiebureau Högboträsk heeft bij gebrek aan criminaliteit geen bestaansrecht. Het komt dan ook niet als een verrassing (voor groep 8 wel overigens) dat de agenten de statistieken op eigen initiatief wat opkrikken. Dat dit uit de hand loopt zien we ook van mijlenver aankomen, maar de afwezigheid van spanning mag de pret niet drukken. Deze politiefilm is immers een komedie met naast de door kinderen geapprecieerde visuele grappen ook subtielere humor zoals de aantekening in een politierapport van parallele autosporen.

Na afloop lieten de kinderen me dan ook weten dat ik een coole film gehuurd had, maar dat had ik al geconcludeerd uit het gegrinnik en gelach. Pirates of the Caribbean kijken ze maar mooi thuis.

Gong Fu
El Espinazo del Diablo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*