Koruto wa ore no pasupooto

Jaar: 1967
Land: Japan
Regie: Takashi Nomura
Score: ★★★½☆
 

Met een filmwensenlijst met daarop 78 titels heb ik van het gros geen flauw idee waarom ik ze er ook alweer op heb gezet. Een groot aantal is obscuur, onvindbaar en wanneer ik ze dan jaren later toevallig ergens tegenkom kan ik het me met de beste wil van de wereld niet herinneren. Ook met Koruto wa ore no pasupooto (A Colt is My Passport) was het gissen. Een film noire, een oude Japanse misdaadfilm in zwart/wit. Waarom wilde ik deze film ook alweer zien?

Koruto wa ore no pasupooto onderscheidt zich zeker niet door excessief geweld. Een huurmoordenaar schiet van grote afstand, vuisten raken duidelijk lucht bij een afranseling en wanneer de yakuza iemand bedreigen, dan blijft het ook bij dreigen. Seks dan? Nee, want het Japan van een kleine vijftig jaar geleden was toch wat braver en traditioneler dan het verdorven Japan waar we door recentere films zo van zijn gaan houden.

Dan moet het dus wel de westernsfeer zijn. Pardon, de westernsfeer? Koruto wa ore no pasupooto is toch een film waarin Shûji Kamimura gangsterbaas Shimazu moet omleggen, waarna hij per vliegtuig naar Frankrijk probeert te vluchten en wanneer dat niet lukt per boot van het eiland af wil komen? Wat hebben achtervolgingen en intriges in het criminele circuit met westerns te maken?

 

En toch is het zo. Regisseur Nomura laat de finale uitvechten op een stoffige zandvlakte, er wordt ingezoomd op verbeten, bezwete mannenkoppen en het louche motel met dito manvolk en houten interieur kan zo doorgaan voor een saloon in het wilde westen. Ennio Morricone zou het wel uit zijn hoofd laten repetitieve jazzriedeltjes in zijn soundtracks te verwerken, maar ook de muziek draagt bij aan de westernsfeer.

Na de aanslag op Shimazu probeert Shûji’s baas hem en zijn kompaan Shun te behoeden voor de wraak van de bende van Shimazu, maar wanneer Shimazu’s opvolger het erg goed kan vinden met Shûji’s baas valt het vangnet weg. Wat zal het worden, moraal of geld? Het is een retorische vraag in Koruto wa ore no pasupooto.

Assault on Precinct 13
Anchorman 2: The Legend Continues

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*