Kung Fury

Jaar: 2015
Land: Zweden
Regie: David Sandberg
Score: ★★★★★
 

“Dit is misschien wel de beste film ooit gemaakt,” spraken we vooraf op de fiets onze torenhoge verwachtingen uit. Internet en sociale media stonden al maandenlang roodgloeiend van het nieuws omtrent Kung Fury, een hobbyproject van een Zweedse liefhebber van alles wat fout was in de jaren ’80. En in de jaren ’40-’45. Zelfs David Hasselhoff stak zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken en etaleerde zijn zangkunsten voor een witte Lamborghini.

Hasselhoff en regisseur/hoofdrolspeler David Sandberg waren niet de enige drijvende krachten achter deze ode aan de eighties. Door middel van crowdfunding werd er een slordige $630.000 opgehaald en werden er tal van figuranten aangetrokken. Genoeg voor een film van dertig minuten. Veel te kort natuurlijk, want waar menige B-film er de vaart in de eerste vijf minuten goed inhoudt om vervolgens als een plumpudding in elkaar te zakken, boet Kung Fury geen moment aan overtuigingskracht in.

Precies een week nadat Kung Fury gratis online op YouTube verscheen staat de teller op ruim 12.500.000 hits. De presentatie op het filmfestival in Cannes was een daverend succes. Er is duidelijk behoefte aan opzettelijk slecht geproduceerde films met crappy synthesizermuziek en special effects die zo ver over the top zijn dat er een hele nieuwe top voor moest worden aangelegd. En aan films met dinosaurussen, schaarsgeklede barbarenvrouwen en nazi’s natuurlijk.

 

Kung Fury’s leven als agent in Miami is bepaald niet saai, maar wanneer hij op hetzelfde moment door de bliksem wordt getroffen en door een cobra wordt gebeten en daardoor kung fu superkrachten krijgt, is onze held de aangewezen persoon om het op te nemen tegen Hitler. De schavuit is namelijk vanuit het verleden naar Miami gereisd en is de boel daar duchtig aan het terroriseren. Met behulp van Hackerman reist Kung Fury terug in de tijd om voor eens en voor altijd een eind te maken aan de strapatsen van Hitler.

Hackerman mag dan een prima hacker zijn, tijd hacken is geen sinecure en Kung Fury wordt abusievelijk te ver teruggestuurd in de tijd. “My name is Barbarianna,” zegt een vrouw op de rug van een reuzenwolf. Kung Fury: “What year is it?” Barbarianna: “It’s the Viking Age.” Kung Fury: “Hmm, that explains the Laserraptor.” Ja, dino’s die laserstralen schieten, de god Thor die time portals opent en zelfs een dinosaurus als nieuwe partner van Kung Fury in de vorm van Triceracop. Dit is misschien wel de beste film ooit gemaakt.

Kill List
A Girl Walks Home Alone at Night

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*