Laag over laag over laag

Ik weet niet goed wat ik van Turkije moet denken. Na drie weken in dit land heb ik meer vragen dan antwoorden. Was de coup nou echt of theater? We spreken met veel mensen over politiek. Iedereen vertelt een ander verhaal. Onze alleszins redelijke gastheer hier in İstanbul geeft ook toe dat hij eerst dacht dat het een plan was van Erdogan, maar is intussen overtuigd geraakt van de macht van de Gülenisten – iedereen weet dat die samenwerken met de CIA – die hij als heel bedreigend ervaart. Een hostelhouder die dit jaar net als iedereen nauwelijks gasten ontvangt verkondigt luidruchtig zijn atheïsme en lacht om die paar tanks in de straten van İstanbul. Als het leger echt een coup had willen plegen, dan zou dat er niet zó uitzien.

De westerse media die ik aandachtig raadpleeg beschouwen Erdoğan als een dictator in opkomst; de Turken op het platteland zien hem als de held die Turkije welvaart bracht. Maar iedereen die we spreken is bang voor hetzelfde: een burgeroorlog zou veel erger zijn dan alles wat er nu gebeurt. De strijd tussen seculieren en moslims en het conflict met de Koerden zijn als een slapende vulkaan. Ook op kleine schaal weet ik vaak niet wat ik ervan moet denken. Als ik een vrouw in burka zie met een man die de baby in een buikdrager draagt, is dat dan geëmancipeerd of niet? De hoofddoeken zijn hier niet verplicht zoals in Iran, maar dat maakt ook dat het lastiger is de vrouwen mét bedekking als onderdrukt te zien.

In de smeltkroes van İstanbul is alles te zien: van Byzantium, Miklagaard, Constantinopel tot het moderne İstanbul – alle tijden en culturen door elkaar. Door mannen beheerste markten bomvol mensen en met handelswaar uit de hele wereld. Ontbijten in een tuin aan de Bosporus, huizen die al generaties in handen zijn van één familie, waarvan mannen en vrouwen in Boston studeerden. De Ayasofia is een mooi voorbeeld – door de eeuwen heen gebruikt als kerk en moskee, overgeschilderd en door Vikingen beklad. Laag over laag over laag; elke steen vertelt een eigen verhaal. Van buiten een gedrocht, van binnen vol verrassingen.
Uitgehold
Redirected

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*