Le cerveau

Jaar: 1969
Land: Frankrijk/Italië
Regie: Gérard Oury
Score: ★★★☆☆
 

Jean-Paul Belmondo – wie kent hem niet? Meer dan tien jaar geleden las ik over de Fransman in Andreï Makines De rivier de Amoer, over een troosteloos dorpje ergens diep in Siberië. De enige afleiding van de harde socialistische realiteit kwam in de vorm van films van Belmondo. De hoofdpersonen zagen een van zijn films maar liefst zeventien keer.

De naam van de Franse vedette bleef hangen en afleiding van de harde realiteit van het even alleenstaande vader zijn (oké, iets minder straf dan het communistische juk in de Sovjetunie) kwam in de vorm van Belmondo. Le cerveau (The Brain) hoef ik beslist geen zeventien keer te zien, maar redelijk amusant zijn de strapatsen van Belmondo wel.

Wie de werkelijk abominabele openingstitels doorstaat krijgt een kolderieke film te zien die de tijdgeest van eind jaren ’60 niet al te glansrijk heeft doorstaan. Wel is in één klap duidelijk waar Mike Myers de inspiratie voor zijn Austin Powers: International Man of Mystery vandaan haalde. Ook Jean-Paul Belmondo heeft de gewillige meisjes voor het uitkiezen en heeft als troef dat hij simpelweg niet kan verliezen.

 

In Le cerveau is hij een sympathieke boef die vier dagen voor zijn vrijlating op wel erg flauwe wijze uit de gevangenis ontsnapt. Daar heeft hij zijn redenen voor: omdat de NAVO van Parijs naar Brussel verhuist zal er een paar dagen later een trein met veertien zakken poen over de rails rijden. Belmondo weet alleen niet dat meestercrimineel Het Brein het ook op deze trein voorzien heeft en in tegenstelling tot hem wèl een plan heeft.

Plannen uitvoeren is voor Het Brein al lastig genoeg wanneer alleen zijn eigendunk zijn torenhoge IQ in de weg staat, maar met schuinsmarcheerder Belmondo en de voltallige Siciliaanse maffia erbij mag wel eens opnieuw bekeken worden of het treinroofplan wel zo waterdicht is. Troosteloze dorpjes ergens diep in Siberië lijken me alleen nog net wat interessanter.

Buried
Two-lane Blacktop

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*