Le frisson des vampires

Jaar: 1971
Land: Frankrijk
Regie: Jean Rollin
Score: ★★☆☆☆
 

Borsten, hypnotiserende rock en gothic horror – da’s gewoon goud, toch? Ondanks een veelvoud van eerstgenoemde en de ontegenzeggelijke bekoring van de muziek kan Le frisson des vampires (Shiver of the Vampires) maar matig bekoren. Wellicht door de onterecht hooggespannen verwachtingen, nadat ik reeds zoveel over cultregisseur Rollin had gelezen. Maar goed dat de titel waaronder Le frisson des vampires in Duitsland werd uitgebracht me onbekend was, anders strookten de verwachtingen helemaal niet met de inhoud van de film: Sexual-Terror der entfesselte Vampire.

Nu ik de films van meneer Rollin zomaar in de winkel zag liggen lijkt het ineens bon ton ‘s mans perverse fantasie te consumeren. Le frisson des vampires is dan waarschijnlijk aan de brave kant. Ik noem enkele werken uit het oeuvre van Rollin: Suce moi vampire, Discosex, Pénétrations vicieues, Folies anales. Dat geeft te denken, maar veel verder dan de nog maar eens aan te halen borsten gaat het niet in deze vampierfilm.

Misschien maar goed ook, want het was nu allemaal al curieus genoeg. Lang vergeten godinnen, menselijke offers en authentiek ingerichte kastelen – Rollin trekt heel wat deurtjes open, maar breit alles tergend langzaam en onoverzichtelijk aaneen. Het verhaal lijkt bij tijd en wijle eerder een excuus om er een modeshow met zoveel mogelijk malle pakjes van te maken.

 

Een pasgetrouwd stel besluit nog even geduld te hebben met de huwelijksreis naar Italië. Eerst even op de koffie bij twee vreemde neven die in een kasteel wonen. Het toeval wil dat het tweetal juist verleden week overleden is. Dat weerhoudt de neven er echter niet van het kersverse stel alsnog welkom te heten. Isle voelt zich er meteen thuis; haar man Antoine wat minder.

Dat laatste heeft er mee te maken dat beide op een andere manier kennis hebben gemaakt met de kasteelbewoners. Antoine ziet vampieren die hun tanden in de hals van onschuldige slachtoffers zetten; Isle is zelf allang een vampier geworden en kan niet meer zonder haar overigens erg lelijke zonnebril. En toen was het geld zo te zien op – verwacht dus niet al te veel special effects. Geen goeie film, misschien zelfs niet interessant. Wel curieus.

Amintiri din epoca de aur
Een controversieel verhaal graag

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*