Le tout nouveau testament

Jaar: 2015
Land: België/Frankrijk/Luxemburg
Regie: Jaco van Dormael
Score: ★★★★½

ltnt1God bestaat. Hij woont in een flat in Brussel. “Ik had me hem toch anders voorgesteld,” mompelt de zwerver Victor. Want god is een ongeschoren klootzak in een vieze badjas, die op witte sokken in slippers door zijn appartement sloft. Hij drinkt bier, rookt en kijkt de hele dag ijshockey. Tenzij hij natuurlijk wetten op zijn computer typt om de mensen in Brussel het leven zuur te maken. De rol lijkt Benoît Poelvoorde (C’est arrivé près de chez vous, Le vélo de Ghislain Lambert) op het lijf geschreven te zijn.

God schiep Brussel, maar daarmee was het nog niet gedaan met zijn verveling. Hij creëerde de mens naar zijn evenbeeld, laat het veelvuldig regenen, zorgt ervoor dat boterhammen met jam altijd met de verkeerde kant naar beneden vallen en laat borden pas kapot vallen nadat ze zijn afgewassen. God is gebrouilleerd met zijn zoon J.C., zijn vrouw is bang voor hem en hij hij ranselt zijn dochter Ea af met zijn riem. Le tout nouveau testament mag een comedy zijn, het is niet allemaal even lichtvoetig wat regisseur Jaco van Dormael laat zien.

In navolging van haar oudere broer pikt Ea het op een dag niet langer. Ze breekt in de werkkamer van haar vader in, stuurt iedereen op aarde een sms’je met daarin zijn of haar sterfdatum en hackt de wasmachine (synthetisch programma, 40ºC, 1200 toeren) om de flat zonder in- en uitgang te verlaten – een goeie tip van J.C. “J.C.? Zoals J.C. van Damme?” vraagt Victor aan Ea. “Je weet wel, van Double Impact? Hoe bedoel je, je hebt Double Impact nog nooit gezien?!”

ltnt2J.C. had in opdracht van zijn vader twaalf apostelen (bij ijshockey staan er tenslotte ook altijd twaalf spelers op het ijs), maar maakte het daarna volgens God wel erg bont. “God zei: Heb uw naasten lief,” begint een priester, waarna Poelvoorde fulmineert dat hij zoiets nooit gezegd heeft. Aan absurdistische shots geen gebrek in Le tout nouveau testament, maar de film is soms ook gitzwart. Kinderen worden mishandeld, zwervers worden in elkaar geslagen, mensen zijn ongelukkig in de liefde en leiden uitzichtloze, lege levens in een deprimerende stad.

God geeft af en toe een sprankje hoop, net genoeg om de mens door te laten gaan. Iets waar haar vader een zekere virtuositeit in heeft ontwikkeld, erkent Ea. Haar gloednieuwe testament moet alles anders maken. Met zes volledig willekeurig gekozen apostelen van haarzelf, een reeks toevallige ontmoetingen en veel klassieke muziek verandert ze de levens van al die mensen die God eerst bij de ballen had. Nu ze weten wanneer ze zullen sterven, gaan ze zelf hun resterende tijd indelen. Dat was nooit de bedoeling!

A Forest of Stars - Opportunistic Thieves of Spring
Turbo Kid

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*