Les diaboliques

Jaar: 1955
Land: Frankrijk
Regie: Henri-Georges Clouzot
Score: ★★★½☆
 

“Verklap het einde niet!” smeekt de tagline. Om het hele potje Cluedo te vergallen: het was dus de maîtresse, met een goed getimed schrikmoment, in de badkamer. Als de filmmakers er zo krampachtig over doen en ook elders de kijker opgeroepen wordt anderen het kijkplezier toch vooral niet te ontnemen, dan ben je dusdanig voorbereid op een opzienbarende plottwist dat je het einde toch al van mijlen ver aan ziet komen.

Naar alle waarschijnlijkheid was dat zestig jaar geleden niet het geval. Les diaboliques stamt namelijk alweer uit 1955, is Frans en zwart-wit. Geen voor de hand liggende keuze voor Wybren en mij, al zien we wel vaker films waar oude Franse auto’s in rondrijden. Auto’s die best tegen een spatje water kunnen en daarmee ook in deze film het vervoersmiddel bij uitstek blijken.

Vrouw Christina en maîtresse Nicole hebben het wel zo’n beetje gehad met hun Michel Delassalle. De hardvochtige schooldirecteur zet de kinderen op zijn kostschool rotte vis voor en slaat zijn vrouwen. Een onwaarschijnlijk verbond tussen de twee dames moet tot zijn ondergang leiden. Een waterdicht plan is het nauwelijks te noemen, maar met de dood gewaande Michel in een grote rieten mand rijdt het tweetal na een spannend weekendje weg weer terug naar school.

 

Nagelbijtend wachten Christina en Nicole af tot het in het zwembad gedumpte lijk boven komt drijven. Maar hoe vaak plotselinge rimpels het met eendenkroos getroubleerde wateroppervlak ook verstoren, Michel lijkt elders ondergedoken te zijn. Waar is de dode gebleven, en waarom gebeuren er steeds meer vreemde dingen op de kostschool?

De ondertitelaar bleef met zijn “Bitches! Daughters of bitches!” wellicht niet helemaal trouw aan de tijdgeest, maar het leidt nauwelijks af van de schoffies met katapulten en luisterspelen op de ouderwetse radio. Ook na ruim een halve eeuw is Les diaboliques nog verrassend onderhoudend – zolang niemand het einde voortijdig verklapt althans.

Submarino
The Woman

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*