Lijf

Er klimt iemand langs de rotswand naar de waterval, lang haar en ontbloot bovenlijf. “Waar gaat die mevrouw heen?” vraagt Rune me. “Die mevrouw met die baard?” antwoord ik als de man zich omdraait. Zo’n scène kan ik me niet voorstellen in Turkije, of de vele andere moslimlanden waar we net zijn geweest, denk ik. En moet mezelf meteen corrigeren: de man die Joost in Cappadocië hielp de nieuwe tv van onze gastvrouw uit de winkel te tillen, bleek vroeger een vrouw te zijn geweest. Ik zou ook liever geen vrouw zijn in Turkije, maar dat heeft andere redenen.

Op het Griekse eiland Samothraki is het cultuurverschil tastbaar. In krappe rotspoelen duiken mannen, vrouwen, jong en oud in verschillende mate van ontkleding in het water. Een zwempak is het meest bedekkende kledingstuk in beeld. Op de camping zijn de douchekoppen voor het gemak aan de buitenkant van het gebouw gehangen. Zo kunnen er vier mensen tegelijk gebruik van maken, in plaats van twee. Ik heb op de hele reis niet zoveel piemels gezien als in die paar dagen op het paradijselijke hippie-eiland. In Griekenland is het leuker om vrouw te zijn.

Vergelijk dat met de camping in Oost-Turkije waar het 37°C was, maar het zwembad de hele dag bevolkt werd door alleen maar jonge mannen. En Joost, Ilva en Rune. Geen vrouw te zien. Pas toen het er tegen de schemering verlaten bij lag waagde ik een duik, terwijl de jongetjes van het dorp zich bij het hek verdrongen voor een glimp van een vrouw die baantjes trekt.

Ik merk ook het verschil in mijn eigen lijf, als ik vergelijk hoe ik me hier nu voel en hoe dat was in landen waar het net zo warm is, maar waar je dan niets mag uittrekken. Met de normen speciaal voor vrouwen krijgt het vrouwenlijf een lading die het gevaarlijk of bedreigend maakt. Met hoofddoeken, lange jurken en wijde gewaden ziet het er stijlvol uit, maar verliest het lichaam ook haar menselijkheid. Ik voel de bevrijding onder de Griekse zon waar ik lijven zie in alle vormen en maten, dik en dun, oud en jong, breed, smal, bultig, vol, mager, harig, aantrekkelijk en afstotend. Niets bedreigends aan. Net zulke lijven als het mijne, en net zoveel mens als ik.

Met de billen bloot
Op karakter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*