Ljeto u zlatnoj dolini

Jaar: 2003
Land: Bosnië-Herzegovina/Frankrijk/Verenigd Koninkrijk
Regie: Srdjan Vuletic
Score: ★★★½☆
 

“Onze vlag is een gescheurde broek.” Twee mannen laten zich laatdunkend over de (inderdaad erg lelijke) vlag van Bosnië uit. En zo te zien is er in heel Sarajevo niet één inwoner te vinden die het voor zijn of haar land op wil nemen. De stad is door de vorige generatie dusdanig verpest dat zelfs de vliegtuigen drie kilometer hoger gaan vliegen dan normaal om toch vooral de door beschietingen en betonrot geteisterde Oostblokflats te mijden.

Op de begrafenis van zijn vader hoort Fikret dat de geblondeerde Hamid nog geld van hem kreeg. Het gaat om bijna 50.000 Mark en in het bijzijn van de imam eist hij zijn geld terug. Niks vergeven of vergeten, daar doen ze op de Balkan nu eenmaal niet aan. Samen met zijn vriend Ramiz bedenkt Fikret een weinig succesvol plan om het bedrag bij elkaar te krijgen, maar bij een poging tot overval is niemand onder de indruk van de twee jongens met geweren.

Twee criminele jongens op de Balkan, waar hebben we dat eerder gezien? De snoeiharde film Rane, een delirium van geweld zo je wilt, behoort tot mijn favorieten en ik dacht dat Ljeto u zlatnoj dolini (ook bekend als Summer in the Golden Valley) mooi in hetzelfde straatje zou passen. Eigenlijk houdt de vergelijking op bij het gebrek aan realiteitszin van de hoofdpersonen. In Ljeto u zlatnoj dolini is meer plaats voor karakterontwikkeling, zoals Eva terecht opmerkte, en zijn de troosteloze vooruitzichten van de plaatselijke jeugd beklemmender dan in Rane.

 

Zodra Fikret en Ramiz op het politiebureau belanden worden ze voor het karretje van twee agenten gespannen, die een ontvoering ensceneren. Het plan is de vader van een afstandelijk meisje af te persen voor één miljoen Mark, waarvan Fikret 50.000 zal krijgen. Nadat de jongens zich met Zana ergens verschanst hebben maken de corrupte agenten een dealtje met de vader van het meisje: de politie is de ontvoerders op het spoor en belooft ze voor de helft van het geld koud te maken.

Naast de corrupte agenten zijn alle volwassenen in de film fout. Fikrets vader liet een schuld na en veroordeelt zijn zoon indirect tot criminaliteit, de vader van Zana roemt de Gestapo, Hamid is een leugenaar, Mister Bosnië-Herzegovina is een jammerende nicht en niemand schuwt geweld. Daardoor is het zo’n puinhoop geworden op de Balkan: de vaders hebben het voor hun kinderen verpest. En als Srdjan Dragojevic de film Rane niet veel eerder had gemaakt had ik Srdjan Vuletic’ film met minder hooggespannen verwachtingen bekeken en had hij vast hoger gescoord.

Sang Dut Sau Shut
11:14

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*