Machete

Jaar: 2010
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Ethan Maniquis en Robert Rodriguez
Score: ★★★★☆
 

“Marcel, heb je zin om net als gisteren Machete te kijken?” vroeg Gijs. Dat Marcel dan ja zegt is nog geen indicatie of een film goed is, want Marcel zegt altijd ja. Een sterrencast van Danny Trejo, Steven Seagal, Don Johnson, Robert de Niro, Cheech Marin en Lindsay Lohan evenmin – maar het maakt natuurlijk wel nieuwsgierig. Zonde dat Eva dit soort films niet zo nodig hoeft te zien in de bios.

Marooned in Nijmegen na een wel erg vroeg beëindigd concert van de Wolves in the Throne Room en met Ilva uitbesteed moesten we de rest van onze avond toch een waardige invulling geven. Wodka, afterburnersaus en Machete vormden wat Gijs, Marcel en mij betreft een uitstekende combinatie. Eva stoorde zich bovenmatig aan het feit dat elke vrouw in Machete jonger dan 30, hot en rondborstig is maar gaf tenslotte toch toe dat het een alleraardigste film is in zijn genre.

Welk genre is dat dan? Pulp! Het valt moeilijk als iets anders te kwalificeren. Op motoren met machinegeweren rijden, abseilen aan darmen en jojotrucjes met messen aan touwtjes doen. Uiteraard met bijpassende pulpquotes als “We didn’t cross the border – the border crossed us!” en “The Lord has mercy – I don’t.” Met niet al te hoge verwachtingen en het verstand op nul uitstekend vertier.

 

Pokdalige titelheld Machete Cortez voelt zich niet echt gewenst in tolerant Texas. Onze eigen Geert valt dan ook in het niet bij senator McLaughlin, die asielzoekers eigenhandig staat op te wachten aan de grens met een jachtgeweer in de hand. De spics zijn niet de enigen die McLaughlin liever kwijt dan rijk zijn, maar als Machete een opdracht om de senator te doden aanneemt blijkt het een politiek complot te zijn om de racistische roerganger nog meer stemmen te bezorgen.

Drugsbaas Torrez en de vrijwillige grenspatrouilles van Von Jackson hebben hun interesses weer net op een ander vlak liggen, maar welk probleem de ‘karakters’ in Machete ook hebben, de oplossing is eender: geweld! Veel geweld! En dat levert leuke beelden op vol explosies, bloedvergieten en wapengekletter. Eigenlijk gewoon een hele vette actiefilm dus, al zoekt Machete met de stuiterende auto’s wel de grenzen op van wat ik kan hebben aan flauwekul.

Defendor
Phantasm

1 Comment

  1. Mmm…bij het woord afterburnersaus kreeg ik alweer direct een traantje in m’n ogen (van vreugde, niet van het overmatig knoflook gebruik) =)

    Toch maar eens huren dan, die Machete!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*