Mænd & høns

Jaar: 2015
Land: Denemarken/Duitsland
Regie: Anders Thomas Jensen
Score: ★★★★½

moh1Anders Thomas Jensen is terug! De Deense regisseur behoeft na Blinkende lygter, De grønne slagtere en Adams æbler geen introductie meer. Botte Scandinavische humor, de draak steken met lichamelijke gebreken en waar mogelijk politiek incorrect. Zo zwartgallig dat het soms eigenlijk helemaal niet meer grappig is. Wat dat betreft sluit Mænd & høns (Men & Chicken) naadloos aan op zijn eerdere films.

Als thema’s worden dit keer zwakbegaafden, hazelippen, bestialiteit, medische experimenten en zoölogische variatie binnen een dysfunctioneel gezin aangevoerd. Genieten dus. Vaste acteurs Nikolaj Lie Kaas, Ole Thestrup en de compulsief masturberende Mads Mikkelsen zijn ook weer van de partij.

Broers Gabriel (David Dencik) en Elias (Mads Mikkelsen) krijgen na de dood van hun vader te horen dat hij hun biologische vader niet was. Bovendien hadden ze verschillende moeders. De naam van hun vader, die op het eiland Ork moet wonen, is het enige aanknopingspunt dat ze krijgen in een beroerd opgenomen videoboodschap.

moh2Erg groot is Ork niet: er wonen 42 mensen. Behulpzame burgemeester Flemming (Ole Thestrup) wil de kersverse halfbroers maar wat graag op zijn eiland houden om te voorkomen dat hun leefgemeenschap onder de door de Deense staat als ondergrens gestelde 40 inwoners duikelt en brengt ze naar het sanatorium waar hun vader verblijft. Vader zien ze niet, maar wel hun andere drie halfbroers, wat ontaardt in een gevecht met opgezette dieren en andere stompe voorwerpen.

De in het verlaten Duitse sanatorium Beelitz gefilmde scènes ademen de sfeer van Sanatorium pod klepsydra: een unheimische, door alle rede verlaten locatie waar het gevaar bestaat dat je er voor altijd zult blijven, wat nog versterkt wordt door de geïsoleerde eilandsetting. Elias past zich voorbeeldig aan in de fluctuerende gezinshiërarchie waarin de halfbroers samen in bed slapen, strenge regels hebben voor wie van welk bordje mag eten en regelmatig met elkaar op de vuist gaan. Soms is jezelf als dolle stier gedragen de meest zekere vorm van lijfbehoud – zeker als je familie bestaat uit kleuters molesterende en kaas stelende idioten.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Poultrygeist: Night of the Chicken Dead

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*