Mama

Jaar: 2013
Land: Spanje/Canada
Regie: Andrés Muschietti
Score: ★★★☆☆
 

Jeffrey is er een beetje met de pet naar aan het gooien als vader. Hij schreeuwt naar zijn dochter, stuurt zijn auto het ravijn in en op zijn werk hoeft hij ook niet meer terug te komen. Als je dan ook nog de moeder van je kinderen een kogel door het hoofd jaagt en het pistool bibberend tegen je eigen slaap houdt, dan kun je wel stellen dat Jeffrey als ouder een paar steekjes laat vallen.

Met vier vaders op een rij en geen jengelende kinderen in de buurt die ons van onze glazen wodka afhielden, hadden wij natuurlijk aardig wat wijsheid in pacht om Jeffrey mee van dienst te zijn. De huilende man had de loop van zijn pistool echter nog maar net tegen het achterhoofd van de kleine Victoria gezet of hij had zijn laatste scène in Mama al gespeeld. De nieuwe opvoedster nam het vanaf hier wel over.

Vijf jaar later worden de verwilderde Victoria en Lilly teruggevonden op de filmset van The Evil Dead. Of toch in ieder geval in een verlaten hutje. Ze lijken de koude winters overleefd te hebben op kersen (waar in de uitgestrekte bossen zo te zien geen gebrek aan was), verplaatsen zich op handen en voeten en alleen toenmalige kleuter Victoria heeft haar spraakvermogen enigszins weten te behouden. Maar wie of wat heeft de meisjes al die jaren in leven weten te houden?

 

Een geest natuurlijk. Mama mag dan een spookfilm met een bijzondere insteek zijn, dat doet weinig af aan het feit dat we op gebied van geestverschijningen aardig wat gewend zijn. De schrikeffecten zijn lang niet slecht, maar uiteindelijk moet van deze film toch geconstateerd worden dat het niet bar slecht is, maar ook zeker geen topper. Middelmatig dus.

De moederfiguur uit de titel verschijnt als bij toverslag in het huis waar oom Lucas de meisjes wil opvoeden en is niet van plan haar nieuw verworven kroost in de steek te laten. Zoals wel vaker het geval is bij geesten is ook bij dit exemplaar sprake van oud zeer dat nog niet helemaal verwerkt is. Dan kun je nog zo je stinkende best doen het met schimmige praktijken weer in orde te maken, Mama blijft ongrijpbaar tot het redelijk gelukte eind.

Opmaat tot geweld
Until the Light Takes Us

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*