Manta – Der Film

Jaar: 1991
Land: Duitsland
Regie: Peter Timm
Score: ★★★½☆
 

Het is alweer acht jaar geleden dat ik Manta Manta zag, de film waarop heel Duitsland wachtte. Een schamele vier weken later mochten onze fortuinlijke oosterburen zich vergapen aan een tweede Mantafilm, simpelweg Manta – Der Film geheten. Dat dekt de lading aardig, evenals de kritieken die we vooraf lazen: “Iedereen die in het Duitsland van eind jaren ’80, begin jaren ’90 is opgegroeid kent deze film al. De rest hoeft hem niet te zien.”

Hoewel, daarmee wordt zowel deze film als Thijs, onze kersverse ambassadeur van puike films, danig tekort gedaan. Manta – Der Film biedt namelijk niet alleen een vette knipoog naar een foute levensstijl, beduidend meer plot dan Manta Manta en een Opel Manta met zes wielen – hier wordt ook duidelijk waar de New Kids hun inspiratie vandaan haalden. “Nah Junge!”

Waar ik het enorm voor Thijs vind pleiten dat hij een parel als Manta – Der Film gewoon in huis heeft, zullen anderen misschien met mij van mening verschillen. Van het Mantatweeluik uit 1991 is dit namelijk het ondergeschoven kindje. Liefhebbers van de fraaie bolides zaten wellicht niet te wachten op karakterontwikkeling en hadden vast liever gezien dat er meer Opellogo’s in het grind werden gereden. Of dat er vaker met de elleboog uit het raam bierblikjes werden omgestoten.

 

De ingrediënten mogen bekend verondersteld worden. Tiefer! Schneller! Breiter! kopt de filmposter. Mannen met vokuhila’s, hun broekspijpen stevig in de cowboylaarzen gestopt en een friseuse als vriendin. Een vossenstaart fier aan de antenne bungelend. Maar Manfred (Freddy) moet niks van de pooierbakken hebben. Nee, dan liever een Golfje.

Tienduizend Deutschmark heeft Freddy gespaard voor zijn droomauto, maar zijn hele klotefamilie is gek van Manta’s en de dag voor zijn verjaardag wint hij er tot overmaat van ramp één. Zijn vader heeft al zijn geld in Manta-aandelen belegd en vriendin Tina laat hem in de steek bij het zien van het gedrocht. Pas wanneer naaktfotograaf en Golfrijder Phil er met Tina vandoor gaat komt Manfred tot inkeer. Vaarwel Freddy, vanaf nu is het Manni!

Weer niet gelukt
Chernobyl Diaries

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*