Manta Manta

Jaar: 1991
Land: Duitsland
Regie: Wolfgang Büld
Score: ★★☆☆☆
 

“Der Film, auf den die Nation wartet!” De tagline van Manta Manta was niet overdreven. Zelden moesten Peer en ik ons zulk een moeite getroosten om een film te bemachtigen. En dan nog wel een slechte film ook. Maar dat wisten we vantevoren. Een cultklassieker die zich het best laat genieten met halve liters bier. Helaas was Peer brak.

Nu is snel gesproken Duits vaak al een pittige taal om te volgen, maar de ongearticuleerde variant die de ‘Mantafahrer’ bezigden maakte dat we driekwart van de tijd meer aan het puzzelen dan aan het filmkijken waren. Het gebrek aan ondertiteling brak ons flink op. Ja, we hàdden wel ondertiteling, maar die was in het Zweeds. Waarmee we dankzij Manta Manta wel enkele nieuwe Zweedse scheldwoorden hebben geleerd.

Allemaal kleine bezwaren na het lange wachten. Een hele trits vrienden wilde de film met ons kijken, maar tijd hadden we weinig en geduld nog minder. Zelf hoef ik al lang geen Manta meer (ik zou het liefst een Opel Kadett C-Coupe rijden; het feit dat ik een baan heb en Eva nog niet maakt de kans op het verwezenlijken van mijn droom niet onwaarschijnlijk), maar het beruchte automerk blijft de fantasie prikkelen. Zo sterk zelfs dat de Duitsers er in 1991 twee films over maakten.

 

Manta Manta zou de betere van de twee zijn. Een parodie op de Duitse Manta-scene aan het eind van de jaren tachtig. Kerels met matjes en cowboylaarzen (de hoofdrolspeler leek op een van mijn teamgenoten van het American football), kapsters als vriendin en in verschrikkelijke kleuren gespoten auto’s. Met vossenstaart aan de antenne.

Bij een film die gaat over niet bijster intelligente mannen die hun dagen vullen met het luisteren naar blitse muziek en wegracen kun je niet meer dan een flinterdun verhaal verwachten. Toch heb je soms niet meer nodig dan een aaneenschakeling van wegraces, zo nu en dan afgewisseld met een rake klap in het gezicht en een wet t-shirt verkiezing om je een avondje te vermaken. Bovendien waren sommige Mantagrappen best leuk.

Een parkeerplaats vol met Manta’s – rara wat is dat? Ouderavond op het speciaal onderwijs! Zegt de ene Mantafahrer tegen de andere: “Ich hab mir gestern ein Lexikon gekauft!” – “Und, hastes schon eingebaut?” En de allerkortste: “Steht ein Manta vor der Uni…”. Kijk hier voor meer Mantamoppen. Kijk voor dat echte Duitse jaren ’80 gevoel Manta Manta.

El Maquinista
The Great Dictator

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*