Mariken

Jaar: 2000
Land: België/Nederland
Regie: André van Duren
Score: ★★☆☆☆
 

Lang leve de kerstvakantie. Zelfs ver na kerst kun je je tijd nog verkwanselen met het kijken naar films waar je anders van z’n lang zal ze leven geen tijd voor vrij zou maken. Hedenochtend werd de kinderfilm Mariken op televisie uitgezonden. Jawel, ik zat sinds augustus vorig jaar zonder tv, maar met de komst van een schandalig groot nieuw apparaat gaat er een hele wereld voor me open.

Ineens zijn er zenders waarvan ik zeker weet dat ik ze eerst nog niet had. RTL 7. Talpa. Niet dat het iets uitmaakt, want er is nog steeds niets op tv dat echt de moeite van het kijken waard is. Maar goed, de vakantiedagen moeten toch gevuld worden want de hele dag niets doen is alleen leuk in ‘Mooie dag’ van de Band Zonder Banaan.

Dan is zo’n film ‘s ochtends vroeg (Eva en ik moesten er de wekker voor zetten) met ontbijt op bed nog best aangenaam. Van het oorspronkelijke verhaal van Mariken van Nimweghen is weinig heel gelaten. Zo wordt met geen woord gewag gemaakt van Nijmegen. Terecht, want de stad is als zodanig onherkenbaar. En om het verhaal lekker vrolijk te houden wordt de boetedoening van Mariken maar achterwege gelaten.

 

Ook het vrij hoge EO-gehalte kon me niet bekoren. Er wordt veelvuldig over god geneuzeld en de middeleeuwen zien er in Mariken behoorlijk gelikt uit; als een verkleedfeestje waar iedereen het reuze naar zijn zin heeft. Ook alle kindertjes die het zonder ouders moeten stellen en ouders die het zonder kinders moeten stellen. “Kop op, het is maar een film!”, lijken ze regelmatig uit te willen roepen.

Dat krijg je nu eenmaal voorgeschoteld wanneer je een kinderfilm aanzet. Misschien leuk voor de kleintjes, maar ik vind het allemaal wat te vrijblijvend. Toegegeven, ik heb gelachen bij enkele grappen en ik had echt geen zin mijn bed uit te komen, maar Mariken is meer mooi dan goed. Ik geloof dat ik in mijn recensies al eens eerder iets heb gezegd over oude wijn in nieuwe kruiken. Mariken verandert niets aan mijn standpunt.

The Third Man
Иди и смотри

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*