Meet the Fockers

Jaar: 2004
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Jay Roach
Score: ★½☆☆☆
 

Meestal is naar de film gaan met Peter Staal een feest. Met deze jongen ergens uithangen – maakt niet uit waar – vormt voor alle betrokken meestal een vrijbrief tot jezelf misdragen. Waar kan dat beter dan bij een film met Ben Stiller? In Zoolander en Dodgeball: A True Underdog Story speelde hij ook al een op uiterlijk gefixeerde excentriekeling. Reden voor mij in ieder geval om te veronderstellen dat zijn rol als mannelijke zuster Gaylord Focker in Meet the Fockers in het verlengde van zijn rol in die twee films zou liggen.

Dat viel dus vies tegen. Waar een film als Dodgeball: A True Underdog Story uitnodigde tot publieksparticipatie was Meet the Fockers maar een dooie boel. Ik weet niet of ik wel één keer hardop heb moeten lachen, al probeerde Peter de film achteraf nog goed te praten. Niet naar hem luisteren, maar dat deden verstandige mensen toch al niet. De enige scène die ik leuk vond was de overtrokken manier waarop vader Focker Robert de Niro tackelde tijdens een potje footie-football, maar ik kan me voorstellen dat het minder in sport geïnteresseerde deel van het publiek hier ook niet koud of warm van werd.

Kort nog even waar de film over gaat dan maar. Waar Gaylord in Meet the Parents kennis maakte met de ouders van zijn aanstaande, de familie Byrnes, maakt deze familie in Meet the Fockers kennis met de familie van Gaylord. Het is een soort Dharma and Greg maar dan zonder grappen. Wel met pogingen tot, maar het duurt niet lang voor de verhalen over sterilisatie, net niet bot genoege sexuele opmerkingen en Jiddische uitspraken je op je horloge doen kijken.

Vandaar waarschijnlijk dat de pauze in deze film zo snel volgde. Alsof de projecteur medelijden had met het publiek en wilde zeggen: “Jongens ga toch naar huis! De film duurt nog vijf kwartier en is het jullie dan niet opgevallen dat er maar zeven personen in de zaal zitten?” Eigen schuld, dikke bult. Ik had beter moeten weten dan naar een Hollywoodfilm in een gewone bioscoop te gaan.

The Thing
Mission Kashmir

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*